10 Φεβρουαρίου 2011

Φοροαπαλλαγές 7,8 δισ.ευρώ ετοιμάζεται να "κόψει" το ΠΑΣΟΚ!

Στην κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που θα προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την περίοδο 2012- 2015.

Οι 980 διαφορετικές φοροαπαλλαγές επιβαρύνουν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 7,8 δις. ευρώ και σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη σε περιόδους οικονομικής κρίσης «θα μπορούσε να καταργηθούν είτε στο σύνολο τους είτε να κρατηθούν οι μισές».

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό:

- Το κόστος των 248 φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνά τα 3,4 δις. ευρώ. Οι απαλλαγές αυτές αφορούν ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικά και ασφαλιστικά κόστη, δωρεές, προστατευόμενα παιδιά κ.α.

- Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για απαλλαγές που αφορούν σε φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.

- Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

- Στα 2,4 δις. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές που αφορούν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ( σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά).

- Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.

- Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από το ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).

- Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).

http://citizengr.wordpress.com/2011/02/10/5205/