05/02/2010
Κατ’ αρχήν θετικά αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις, υποδέχθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Τρίτη για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωνε για περίπου τρεις ώρες τους 60 βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στον σχετικό Κοινοβουλευτικό Τομέα.
Οι περισσότεροι συμφώνησαν με την αναγκαιότητα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την κατάσταση ως «το πιο “στενό κοστούμι” που μας έχουν ράψει από τη Μεταπολίτευση». Παρομοίασε μάλιστα τα μέτρα με εκείνα του ΔΝΤ, δίχως όμως τη ρευστότητα των 40 δισ. ευρώ. «Στον πόλεμο προσαρμόζεται αναλόγως και η στρατηγική σου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για ποιο λόγο έγινε στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Πολλοί βουλευτές ανέφεραν ότι το διάγγελμα Παπανδρέου ήταν αναγκαίο, άσκησαν όμως και κριτική για τους ρυθμούς της κυβέρνησης. «Καθυστερούν οι διαδικασίες συνολικά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βάσω Παπανδρέου. Η πρώην υπουργός απέδωσε την άνοδο των spreads σε «ατυχείς χειρισμούς με διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες περί αγοράς ομολόγων από την Κίνα», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Χρ. Παπουτσής (στο ΜEGA). Πιο συγκεκριμένος ήταν ο κ. Μ. Ανδρουλάκης που είπε «σε αυτό το κλίμα πώς δέχτηκε ο πρωθυπουργός να δει την Goldman Sachs;».
Δήλωση για τα μέτρα έκανε αργά το βράδυ και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι οι πολίτες θα συμβάλουν στην κυβερνητική προσπάθεια, εφόσον πεισθούν ότι θα διαμορφωθεί ένα άλλο περιβάλλον «όπου δεν θα κυριαρχήσουν πάλι δυνάμεις, κέντρα και συμφέροντα τα οποία κατ’ εξοχήν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
«Το ΠΑΣΟΚ εξελέγη στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει παραλάβει το κράτος», είπε ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης αργεί. Πολλοί βουλευτές χαρακτήρισαν εξαρχής λανθασμένη τη διχοτόμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διπλής γραμμής στην οικονομική πολιτική.
Υπήρξαν και βουλευτές επικριτικοί επί του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, όπως ο κ. Εμμ. Οθωνας, ο οποίος ανέφερε ότι η στάση των βουλευτών δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη «εφόσον συνεχισθούν τα αντιλαϊκά μέτρα». Ακόμη πιο επιθετικός ήταν ο κ. Χ. Μαγκούφης, ο οποίος χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε πάντως ότι «όσοι στηρίζουμε τα μέτρα Παπανδρέου δεν είμαστε ούτε μονεταριστές ούτε νεοφιλελεύθεροι».
Οι κ. Δ. Κουσελάς και Δ. Κουτσούκος επισήμαναν τη σπουδαιότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να θίγει το αίσθημα της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της απόφασης του πρωθυπουργού να συστήσει Επιτροπή ξένων καθηγητών υπό τον κ. Χ. Παμπούκη για την αναμόρφωση της κυβερνητικής λειτουργίας. Ο κ. Κ. Καρτάλης επισήμανε ότι τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά μόνο «εφόσον υπάρξει φορολογική, ασφαλιστική και εισοδηματική δικαιοσύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα υποστηρίξει «τις εθελουσίες εξόδους ή τους μισθούς διαφορετικών ταχυτήτων στο Δημόσιο».
Χθες το μεσημέρι, τέλος, τα μέλη του Π.Σ. συναντήθηκαν με τον γραμματέα κ. Σ. Ξυνίδη, όπου συμφώνησαν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να συζητηθεί με παρόντα και τον πρωθυπουργό.
http://news.kathimerini.gr/