17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΓΔΜ: Προβλήματα σε σχέση με την απογραφή του πληθυσμού, που είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο

Με αρκετά προβλήματα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την απογραφή του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, που πρόκειται να διεξαχθεί από 1 έως 15 Απριλίου, καθώς το ένα τρίτο των μελών της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) εγκατέλειψαν την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, απειλώντας ότι δεν θα συμμετέχουν περαιτέρω σ' αυτήν.

Από την Επιτροπή, η οποία αριθμεί συνολικά 25 μέλη απ' όλες τις εθνότητες στην ΠΓΔΜ, αποχώρησαν 6 Αλβανοί και 2 Τούρκοι, λόγω διαφωνιών με την απόφαση σχετικά με την εθνοτική σύνθεση των ομάδων που θα πραγματοποιήσουν την απογραφή.

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε κινητή ομάδα που θα πραγματοποιεί την απογραφή, θα αποτελείται από δύο μέλη, από τις δύο μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες κάθε δήμου.

Με τον τρόπο αυτό, Σλαβομακεδόνες απογραφείς θα υπάρχουν στους 79 από τους 83 δήμους της χώρας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών μελών της Επιτροπής Απογραφής, οι οποίοι ζήτησαν σε περιοχές με αμιγή αλβανικό πληθυσμό να μην συμπεριλαμβάνεται Σλαβομακεδόνας απογραφέας.

Παράλληλα, στην περιοχή του Γκόστιβαρ, όπου οι Τούρκοι αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα, δεν θα υπάρχουν απογραφείς τουρκικής εθνικής καταγωγής, καθώς οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες είναι οι δύο μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες στην περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα τα δύο μέλη κάθε κινητής ομάδας που θα πραγματοποιεί την απογραφή να προέρχονται από αυτούς. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το 60% του τουρκικού πληθυσμού στην ΠΓΔΜ είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή του Γκόστιβαρ και σημειώνουν ότι είναι παράλογο να μην υπάρχουν εκεί απογραφείς τουρκικής εθνικής καταγωγής.

Η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής, Βέσνα Γιάνεφσκα, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την απογραφή θα συνεχιστούν κανονικά παρά την αποχώρηση του ενός τρίτου των μελών της Επιτροπής.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι τα προβλήματα αυτά που εμφανίστηκαν θέτουν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή της απογραφής και παραθέτει τις έντονες αντιδράσεις αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναλυτές στα Σκόπια υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού αντανακλούν την καχυποψία που υπάρχει στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ-Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν περίπου σε 2.020.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνικών κοινοτήτων ανέρχονταν στο 1% (ΣΣ. Κανάς Έλληνας ρε παιδιά;)