09 Φεβρουαρίου 2011

Κυρ. Μητσοτάκης-Σ. Καλαφάτης: Για τα πανηγύρια η διεείσδυση της "πράσινης ανάπτυξης" της Τίνας

"Οι θριαμβολογίες της κας Υπουργού ΠΕΚΑ για την τελική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας, δεν ανταποκρίνονται, ούτε στην πραγματική κατάσταση, ούτε στους εθνικούς στόχους, που η ίδια έθεσε πέρυσι για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που η ίδια η κα Υπουργός παράθεσε στο δελτίο Τύπου της, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2010, στηρίζεται -κατά το μεγαλύτερο τμήμα της- στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών σταθμών, που δεν αποτελεί, ασφαλώς, δική της αποκλειστική επιτυχία, αλλά αποτέλεσμα συνδυασμένων τακτικών των τελευταίων τριών ετών. Είναι προφανές για την κα Υπουργό, ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης, όπως συνέβη και στην περίπτωση του εμπαιγμού των αγροτών.

Η κα Υπουργός δεν φαίνεται να προβληματίζεται για την καθήλωση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα (ίδια με εκείνα του 2009), μιας τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα στην επίτευξη του τελικού στόχου, σε πολλά επίπεδα. Δεν φαίνεται, επίσης, να προβληματίζεται για την ανάγκη αναβάθμισης των δικτύων της Χώρας, προκειμένου αυτά να υποδεχθούν την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ. Επίσης, δεν προβληματίζεται για την καθήλωση της γεωθερμίας και της βιομάζας, για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά από την Υπουργό, παρά τα τιμολογιακά κίνητρα που έχουν δοθεί, αλλά και τη μικρή αύξηση των μικρών υδροηλεκτρικών (αύξηση των 13,7 MW θεωρείται σημαντική!).

Για να επιτύχει τους στόχους της η Χώρα πρέπει να διεισδύουν τουλάχιστον 400 MW ΑΠΕ το χρόνο, κάτι που, δυστυχώς, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Δεν είμαστε πρόθυμοι να παρακολουθήσουμε την κα Υπουργό στον "πράσινο" θρίαμβό της. Αλλά θα παρακολουθούμε στενά την πορεία της διείσδυσης της "πράσινης" ενέργειας και θα παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά. Γιατί θεωρούμε τον τομέα της ενέργειας, εν γένει, από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης της Χώρας"