09 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: Επικρίσεις υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Τσιτσέκ στην τ/κ ηγεσία για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

http://www.strategyreport.gr/wp-content/uploads/2011/01/b_diadiloseis-FX1.jpgΜορφή ολομέτωπης επίθεσης εναντίον της παλιάς και νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας παίρνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας με αφορμή τη διαδήλωση που είχε γίνει στις 28 Ιανουαρίου στα κατεχόμενα. Ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ, κατηγορεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία λέγοντας ότι σιώπησε.

"Ντροπιαστική ασέβεια", χαρακτηρίζει τη διαδήλωση, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Βατάν", ο Τζεμίλ Τσιτσέκ και υποστηρίζει ότι "οι επικεφαλής σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά και γνωρίζουμε ότι πριν από τη διαδήλωση συνομίλησαν με αυτήν".

"Στη διαδήλωση εκείνη δεν υπήρχαν σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία. Κανείς δεν αντέδρασε. Μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση BRT. Στη διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως ``εισβολέας`` και ``εγκληματίας πολέμου``. Οι διαδηλωτές είπαν ό,τι ήθελαν αλλά δεν αντέδρασαν σε αυτό ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ", ανέφερε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ και τόνισε πως στην καθυστέρηση αυτή των αξιωματούχων να αντιδράσουν, οφείλονταν οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, "στόχος του Ερντογάν ήταν αυτοί που προσέβαλαν στη διαδήλωση την Τουρκία και όχι οι 260.000 πολίτες της ΤΔΒΚ. Εάν οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ αντιδρούσαν έγκαιρα, ο Ερντογάν δεν θα αισθανόταν την ανάγκη αυτή. Μας έχει λυπήσει το γεγονός ότι σιώπησαν οι παλιοί και νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ".

Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ σημείωσε επίσης ότι στη διαδήλωση πήραν μέρος διάφορα κόμματα. "Το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ήταν εκεί, όπως και το κόμμα του Ταλάτ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα", είπε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά των κατεχομένων, ο υπουργός δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2011 είναι 2,5 δισ. λίρες και ότι εξαρχής το έλλειμμα είναι 600 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ αυτός είναι ο λόγος των διαδηλώσεων εναντίον της Τουρκίας. "Ένα μέρος του ελλείμματος καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από μας, αλλά πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα 250 εκατομμυρίων που παραμένει;" είπε, για να τονίσει ότι "δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού. Απαιτούνται σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις".

Η επίθεση εναντίον των Τουρκοκύπριων αξιωματούχων εκφράζεται άλλωστε και με την υπογράμμιση του Τζεμίλ Τσιτσέκ ότι "όταν γίνεται κάτι καλό, αυτό εμφανίζεται σαν να το έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ. Όταν όμως απαιτούνται θυσίες από το λαό, λένε ότι το ζητεί και το επιβάλλει η Τουρκία. Δεν έχω δει πιο πονηρούς πολιτικούς. Και μετά όλα αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που πρόσκεινται στους Ελληνοκύπριους".