11 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: συνέχεια στο θέμα με την "ΤΔΒΚ" δίνει ο υπουργός Τσιτσέκ.

"Δεν έχει σχέση" με την ένταση που υπάρχει μεταξύ της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων η αντικατάσταση του πρεσβευτή της Τουρκίας στα κατεχόμενα, δηλώνει ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου τούρκος υπουργός Τζεμίλ Τσιτσέκ, τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει "σκάνδαλο" την αντικατάσταση.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ο Τσιτσέκ απαντώντας σε ερώτηση για την αντικατάσταση λέει "δεν νομίζω ότι έχει κάποια σχέση. Είναι αλλαγή ρουτίνας. Νομίζω ότι η αντικατάσταση αυτή γίνεται μετά από τέσσερα πόστα". Ο τούρκος υπουργός απαντά και στην κριτική που του άσκησαν χτες από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

"Τώρα δυσανασχετούν, αλλά ας μην μας προσέβαλλαν" λέει ο Τσιτσέκ και προσθέτει: "Μάλλον ο κ. Έρογλου δεν είδε ότι στη διαδήλωση δεν υπήρχε σημεία της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία".

Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επιβάλει κάτι λέει ο τούρκος υπουργός και τονίζει ότι "υπάρχουν πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΔΒΚ, τα οποία ορίζουν πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Τουρκίας".

Ο Τσιτσέκ είπε επίσης "εύχομαι στη διαδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαρτίου να πάνε με σημαίες της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ".

Διαφορετική είναι η γνώμη του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χαρακτήρισε "σκάνδαλο" την αντικατάσταση του πρεσβευτή και τόνισε: "Τι θα πει αντικατάσταση; Όταν ανακαλείτε κάποιον πού τον μεταθέτετε; Προφανώς στην κεντρική υπηρεσία. Το γνωρίζει αυτό το υπουργείο εξωτερικών; Κι αυτό όμως για να καλοπιάσει την κυβέρνηση, είπε δεν είναι ανάκληση. Αφού δεν είναι ανάκληση τι συνέβη μέσα σε έξι μήνες και τον αλλάζετε; Ας κάνουν τότε μία δήλωση οι εκπρόσωποι του υπουργείου εξωτερικών ή ο κ. Νταβούτογλου και ας πουν ότι τέτοια παραδείγματα είναι πολλά στην ιστορία του υπουργείου και ότι εμείς διορίζουμε κάποιον πρεσβευτή και μετά τον αλλάζουμε όχι σε έξι, αλλά και σε τρεις μήνες. Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα; Όχι".

Τέλος με δήλωσή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο τούρκος πρέσβης ε.τ. και νυν αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οσμάν Κορούτουρκ σημειώνει ότι ο τρόπος της αντικατάστασης είναι παραβίαση των αρχών του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Παρατηρεί ότι "σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρεσβευτής, επιτετραμμένος αναλαμβάνει ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός στην πρεσβεία".

Χτες η Άγκυρα είχε απομακρύνει τον πρεσβευτή της στα κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν για να τον αντικαταστήσει με τον επικεφαλής της επιτροπής οικονομικής βοήθειας της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.