11 Φεβρουαρίου 2011

"Ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τον ΟΤΕ" χαρακτηρίζουν τη διαδικασία του δανείου οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι

Mε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η κίνηση του ΟΤΕ να βγει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 και λήγει την προσεχή Δευτέρα, 14 του μηνός.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι συνήψε συμφωνία με κοινοπραξία 8 Ελληνικών και 8 ξένων τραπεζών για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους 900 εκατ. Ευρώ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του. Συνολικά προσφέρθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ, γεγονός που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Μιχάλης Τσαμάζ, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα του ΟΤΕ να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο λειτουργικό και οικονομικό του περιβάλλον.

Οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τη διαδικασία του δανείου ως ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τον ΟΤΕ, καθώς μέσα στη γενικότερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, ήταν δεδομένη η δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια μέσω δανεισμού.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η έκδοση του μεγαλύτερου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από ελληνική επιχείρηση, είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον Όμιλο ΟΤΕ αλλά και "καλή είδηση" για τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη για αλλαγή κλίματος σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία επιχειρήσεων και οικονομίας γενικότερα.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι το διετές Credit Default Swap (ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου) του ΟΤΕ μειώθηκε σημαντικά από 550 μονάδες βάσης ένα μήνα πριν σε 270 μονάδες βάσης σήμερα. Το δάνειο είναι διετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης κατά ένα έτος, και το επιτόκιο θα είναι ίσο με το επιτόκιο Euribor πλέον αρχικού περιθωρίου 500 μονάδων.

Όπως ανακοινώθηκε από τα 900 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του ομολόγου τα 600 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. Ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για τον Όμιλο ΟΤΕ σαν πιστωτική γραμμή ασφαλείας. Το ομολογιακό δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου είχε χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανείου (bridge facility), που είχε συναφθεί το Νοέμβριο του 2007 για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των μειοψηφιών της COSMOTE από την ΟΤΕ ΑΕ. Το κόστος της συνολικής εξαγοράς είχε ανέλθει σε 2,85 δισ. ευρώ τα οποία είχαν καλυφθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ από το βραχυπρόθεσμο δάνειο και κατά 750 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο ΟΤΕ έχει επαναγοράσει ομολογίες αξίας περίπου 130 εκατ. από την παραπάνω έκδοση του ομολογιακού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 θα δημοσιεύσει ο OTE τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου και έτους 2010, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.). Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν το πρωί και η Διοίκηση του ΟΤΕ θα διοργανώσει τηλεσυνδιάσκεψη στις 17:00 (Ελλάδα) /16:00 (Ευρώπη) /15:00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /10:00 (Ανατ. ΗΠΑ) την ίδια ημέρα για να συζητήσει τα αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τηλε-συνδιάσκεψη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες: http://www.ote.gr/portal/page/portal/OTEGR ή http://www.ote.gr/portal/page/portal/InvestorRelation.