Η αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των προηγούμενων αλλά και της σημερινής που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, αποκαλύπτεται για μία άλλη φορά σε ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει ολόκληρο το Νομό: Φράγμα Αλμωπαίου.
Είναι γνωστές οι μάχες που επί σειρά ετών και σε όλα τα επίπεδα που ο Γιώργος Καρασμάνης έχει δώσει για να υλοποιηθεί αυτό το έργο πνοής. Είχε καταφέρει να διασφαλίσει το 2007 την αναγκαία δαπάνη των 450.000 ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ για την εκπόνηση της προμελέτης. Δυστυχώς όμως καθυστέρησε επί μία σχεδόν διετία, λόγω προσφυγής ενός ενδιαφερομένου εκ των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αν δεν υπήρχε αυτό το κώλυμα θα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ( προμελέτη, κύρια μελέτη ) και το έργο θα βρίσκονταν στο στάδιο της κατασκευής.
Μετά από το ξεμπλοκάρισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την ολοκλήρωση της προμελέτης, το Μάιο του 2009 εξεδόθη και πάλι από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απόφαση 3.400.000 ευρώ για την εκπόνηση της κύριας μελέτης.
Η σημερινή Κυβέρνηση- που στο μεταξύ μπλοκάρισε ξανά το έργο προκαλώντας νέες προσπάθειες, νέες παρεμβάσεις από το Γιώργο Καρασμάνη- και η τότε Υπουργός κυρία Μπατζελή στις 11 Μαρτίου 2010 δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι το έργο θα προχωρήσει. Έρχεται όμως σήμερα η νεόκοπος ηγεσία του Υπουργείου δια της Υφυπουργού κυρίας Αποστολάκη να καταργήσει τη συνέχεια του κράτους. Όχι μόνο ανάμεσα σε Κυβερνήσεις διαφορετικών κομμάτων, αλλά ανάμεσα και σε δεσμεύσεις ηγεσιών του ιδίου Υπουργείου της ίδιας Κυβέρνησης.
Για του λόγου το αληθές, απίστευτη ήταν η έλλειψη ενημέρωσης επί του ζητήματος από την Υφυπουργό κυρία Αποστολάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Αγνοούσε ακόμη ότι το έργο είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στη σχετική προειδοποίηση του Γιώργου Καρασμάνη ότι οι τοπικοί φορείς του Νομού θα μεταφέρουν το ζήτημα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα για να υλοποιηθεί το έργο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί αντεθνική πολιτική.
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συζήτηση Καρασμάνη- Αποστολάκη :
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): « Κύριε συνάδελφε, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στην Δ΄ Προγραμματική του Περίοδο 2007-2013, όπως ξέρετε και είναι γνωστό σε όλους, βαρύνεται από ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρηματοδοτικό σχήμα. Αυτό το περιορισμένο χρηματοδοτικό σχήμα οφείλεται στις εξαιρετικά υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πολύ μεγάλο αριθμό προσκλήσεων, με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραματικά αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμοι προς δέσμευση πόροι.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένη και για να δώσω μια τάξη μεγέθους, στο σύνολο των υποχρεώσεων του μέτρου των εγγειοβελτιωτικών έργων και δράσεων στο οποίο εντάσσεται το έργο, περιλαμβάνονται ανειλημμένες υποχρεώσεις και έργα γέφυρες της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς και εντάξεις της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου που ξεπερνούν σε ύψος το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, την ίδια στιγμή που οι διαθέσιμες πιστώσεις ανέρχονται μόλις στα 473.000.000 ευρώ.
Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τον αδιέξοδο και μη ορθολογικό τρόπο με τον οποίο έγιναν εντάξεις στην περίοδο στην οποία αναφέρθηκα, από το 2007 και μετά, με αποτέλεσμα να γινόμαστε δημοφιλείς με έναν πελατειακό τρόπο, ενδεχομένως και να ανακοινώνουμε έργα τα οποία εκ των πραγμάτων το Πρόγραμμα δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει.
Είναι αλήθεια ότι με υπουργική απόφαση το Μάιο του 2009 εντάχθηκε στο μέτρο 125 η πράξη μελέτη Φράγματος Αλμωπαίου με προϋπολογισμό 3.400.000 ευρώ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ανακατασκευή του Φράγματος.
Για την ολοκλήρωση των μελετών απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να ακολουθήσει η κατασκευή του έργου, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεπάγεται δαπάνη που διαπερνά τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα αρδευτικά δίκτυα. ….
……Όμως, με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου στο πλαίσιο της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου που λήγει το 2013, είναι αδύνατη, αφού καθώς σας εξήγησα η μελέτη και μόνο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται δύο έτη -το οποίο σε ιδανική περίπτωση θα ξεπερνούσε την εκπνοή της Δ’ Προγραμματική Περιόδου- είναι εκ των πραγμάτων αυτήν τη στιγμή ένα αδιέξοδο…..
Η αναγκαιότητα του έργου αυτού σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητείται, αλλά αναγνωρίζεται. Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής του έργου από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, να οριστικοποιήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής του έργου και έπειτα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που αφορούν στο διαγωνισμό για τη μελέτη του έργου.
Όσον αφορά ειδικότερα στους φακέλους με τις προσφορές για τις μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί από το Δεκέμβριο του 2009, ο προγραμματισμός μας αυτή τη στιγμή στοχεύει σε ανάκληση αυτής της προκήρυξης, ώστε με την επαναπροκήρυξη να κληθούν ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν επικαιροποιημένες πλέον μελέτες, οι οποίες, εφόσον έχει εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση και ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να μπορούν να υποστηρίξουν το έργο αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, για τρία λεπτά για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κυρία Υπουργέ, είστε έμπειρη πολιτικός και μάλιστα πολιτικός η οποία είναι ενημερωμένη. Σε αυτό όμως, το συγκεκριμένο θέμα φοβάμαι πολύ ότι είστε ελλιπώς ενημερωμένη. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεστε εσείς αλλά ευθύνονται οι σύμβουλοί σας, οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όντως, τα μεγάλα έργα είναι έργα γέφυρες και τα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι μεγάλα έργα και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία προγραμματική περίοδο, θα πάνε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Άρα, λοιπόν, δεν ευσταθεί το επιχείρημά σας αυτό.
Δεύτερον, είναι γεγονός αυτό που είπατε, ότι η Νέα Δημοκρατία ενέταξε πάρα πολλά έργα στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο. Και το έκανε αυτό λόγω κοινοτικής πρακτικής, λόγω κοινοτικής υπόδειξης, με την υπερδέσμευση ( η οποία δίνει τη δυνατότητα της ένταξης περισσοτέρων έργων προκειμένου να μην χαθούν κονδύλια ). Η υπερδέσμευση καλύπτεται από τις εκπτώσεις που δίνονται κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών. Και οι εκπτώσεις, κυρία Υπουργέ, κυμαίνονται από 40% έως 60%. Άρα λοιπόν, το 1.100.000.000 ευρώ, που είναι όλα τα έργα με τις εκπτώσεις αυτές αυτομάτως μειώνονται στα επίπεδα των διαθεσίμων πιστώσεων των 472.000.000 ευρώ. Δείτε το αυτό το θέμα.
Εν πάση περιπτώσει, η μελέτη του φράγματος Αλμωπαίου, τα 3.400.000 ευρώ, θα επιβαρύνουν το πρόγραμμα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου; Γιατί αυτή η μεροληψία εις βάρος του Νομού Πέλλας, όταν σε άλλους νομούς έχετε ανάψει πράσινο φως και εκτελούνται έργα; Μήπως επειδή υπάρχουν τα μεγάλα μέσα; Μήπως επειδή υπάρχει ο «μπάρμπας στην Κορώνη»; Να πάμε να τους βρούμε, κυρία Υπουργέ, μπας και τους πείσουμε να μας βοηθήσουν να ενταχθεί το έργο αυτό και να προχωρήσει.
Συμφωνούμε σε αυτό που είπατε. Το είπε και η κ. Μπατζελή, ότι είναι ένα μεγάλο έργο χωρητικότητας σαράντα πέντε εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα αρδεύσει πράγματι πάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα.
Είναι ένα έργο που προστατεύει το περιβάλλον, ένα έργο που θα βοηθήσει τον υδροφόρο ορίζοντα, ένα έργο που θα δημιουργήσει υδροβιότοπους, χώρους αναψυχής και θα δώσει τη δυνατότητα ήπιας παραγωγής ενέργειας.
Με δυο κουβέντες, κυρία Υπουργέ, είναι έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, πολλαπλής χρησιμότητας. Είναι ένα έργο ζωής για το Νομό Πέλλας. Είναι ένα έργο που επί τριάντα χρόνια βαρέθηκαν να το ακούν οι συμπολίτες μου από τα μπαλκόνια όλων των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα έπρεπε να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Έχει καταντήσει το Γεφύρι της Άρτας.
Θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδια διαδικασίας, εάν δεν μπλοκαριζόταν η προμελέτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η προμελέτη, κυρία Υπουργέ -γι’ αυτό σας λέω ότι δεν είστε ενημερωμένη- έχει χρηματοδοτηθεί από χρήματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αυτό το έργο. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν προχωρήσει αυτό το έργο, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα ζητήσει μισό εκατομμύριο επιστροφή. Δεν είναι ντροπή αυτό το πράγμα;
Εν πάση περιπτώσει, πού πάει αυτή η περιβόητη Αρχή της Συνέχειας του Κράτους; Τη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, κυρία Υπουργέ;
Είστε έμπειρη πολιτικός και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική εφαρμόζεται σε χρόνο ενεστώτα. Δεν γνωρίζω εάν εσείς είστε μετά από τέσσερις, πέντε, έξι μήνες εκεί ή εγώ εδώ. Η πολιτική είναι ρευστή. Αυτό θα βαρύνει την Κυβέρνησή σας, θα βαρύνει την παράταξή σας. Θα είναι υπόλογη και υπεύθυνη, γιατί αυτό το έργο δεν προχωρεί.
Θέλω να λάβετε υπ’ όψιν στη δευτερολογία σας ότι εάν δεν προχωρήσει η μελέτη, οι φορείς του Νομού δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Και ξέρετε αυτό τι σημαίνει. Διότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα παρακολουθεί το έργο αυτό και θα υπάρξουν προβλήματα με ό,τι αυτό σημαίνει.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ, θέλω σας παρακαλώ να το προσέξετε πάρα πολύ αυτό το πράγμα.
Και αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι σε αυτόν τον αγώνα που θα δώσουν οι συμπολίτες μου, οι φορείς του Νομού, εγώ δεν θα μείνω με σταυρωμένα χέρια, θα είμαι κι εγώ μαζί τους.
Πριν, όμως, ξεκινήσουν αυτά, κυρία Υπουργέ, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι εγώ δεν υποστέλλω τη σημαία, δεν σταματώ τον αγώνα. Θα εξαναγκαστεί ο κ. Σκανδαλίδης να έρθει εδώ, να μας εξηγήσει, γιατί ένα τέτοιο τεράστιας σημασίας έργο είναι έξω από τα πλάνα, έξω από τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιλένα Αποστολάκη, έχει το λόγο.
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, η συμφωνία μας στην αναγκαιότητα και στη σημασία του έργου για την περιοχή νομίζω ότι είναι δεδομένη. Πράγματι είναι αυτονόητο και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε γι’ αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Στην πράξη, όμως το ακυρώνετε.ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …Όπως σας είπα, αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να το αποδεχτείτε -ενώ σας είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα περί δήθεν τάχα ελλιπούς ενημέρωσης- σας είναι δύσκολο να συνομολογήσετε έναν…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Σε ποιο θέμα; Μα, δεν μου απαντάτε.
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):….Αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να τα συνομολογήσετε όλα αυτά και αντ’ αυτού επιχειρείτε να απειλήσετε τη χώρα σας με προσφυγή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λυπάμαι γι’ αυτό. Έχω την αίσθηση ότι σε αυτήν την πορεία είμαστε όλοι μαζί και όχι απέναντι. Εάν σας αρέσει ή αισθάνεστε ότι απειλώντας θα κερδίσετε κάτι, είναι ένας δικός σας δρόμος και είναι κατά την άποψή μου ολισθηρός. Αυτού του είδους του κρυφτό ή, εν πάση περιπτώσει, η στράτευση εναντίον των εθνικών συμφερόντων είναι μία επιλογή, κατά την άποψή μου, αδιέξοδη. Εάν θέλετε να την ακολουθήσετε, είναι δική σας επιλογή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Δεν θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας μου; Το παρακολουθεί το θέμα η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και θα ζητήσει πίσω τα χρήματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Καρασμάνη, διαρκώς διακόπτετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μα, να λέει, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας μου; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Σας παρακαλώ!
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας απαντώ, λοιπόν, ότι ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μελέτης είναι ένας χρόνος που μας βγάζει έξω από την προγραμματική περίοδο. Σας απαντώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους χρηματοδότησης. Μπορούμε να πάμε σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, μπορούμε να δούμε τα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις. Μέχρι να βρεθούν αυτές οι λύσεις, οι μελέτες που έχουν αυτή τη στιγμή υποβληθεί θα είναι σίγουρα ανεπίκαιρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του έργου. Και σε κάθε περίπτωση, σ’ αυτή την προσπάθεια θα είμαστε μαζί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί το έργο».
Προφανώς η κυρία Αποστολάκη δεν γνωρίζει ότι οι φάκελοι με τις προσφορές εμπεριέχουν στοιχεία τεχνικής ικανότητας του συμμετέχοντος στο διαγωνισμό μελετητή, την οικονομική του προσφορά, φορολογική ενημερότητα, ποινικό μητρώο κλπ και δεν έχουν μελέτες, για το λόγο αυτό άλλωστε γίνεται ο διαγωνισμός προκειμένου ν’ αναδειχθεί ο μελετητής ο οποίος και θ’ αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης.