16 Φεβρουαρίου 2011

Την πάπια κάνει η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη αποχώρηση της Ρωσίας από τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης

Στάση αναμονής τηρούν, προς το παρόν, πολιτικοί και επιχειρηματικοί φορείς αναφορικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν τις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στην Κοινοπραξία κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποφασισμένες να αποχωρήσουν από το έργο.

Πηγές προσκείμενες στις ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στην Κοινοπραξία ανέφεραν ότι αναμένουν η κατάσταση να ξεκαθαρίσει σε συνάντηση των μετόχων της εταιρίας που έχει συσταθεί για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία έχει προγραμματισθεί μέσα στην εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές δεν δήλωναν πάντως αισιόδοξες για τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 51% των μετοχών της Transbalkan Pipeline, ελέγχεται από ρωσικές εταιρίες (Gazprom Neft, Rosneft και Transneft), το 24,5% από τη Βουλγαρική JSC που ανήκει στο Βουλγαρικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 24,5 % στην Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια, όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου με 23,5 %) και το Ελληνικό Δημόσιο (1 %).

Προβλήματα σχετικά με την προοπτική του έργου εμφανίστηκαν από το 2009, όταν η Βουλγαρική πλευρά έθεσε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας στο Μπουργκάς. Από ελληνικής πλευράς έχει εγκριθεί η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχει εκπονηθεί το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις κλπ.

Καμία αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.