Σας δίνουμε σήμερα – όπως σας είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα- την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με την “πολιτική πολυφωνία” στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, κατά τη διάρκεια του 2010.
Έχοντας υπόψη σας το σύνολο της έκθεσης μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Και βέβαια θα συμφωνήσετε πως ό,τι σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα είναι απολύτως ακριβές. Είναι η πραγματικότητα. Θα περιοριστώ σε ορισμένες βασικές επισημάνσεις:
- Η πρώτη επισήμανση αφορά στη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων για ολόκληρο το 2010. Τα στοιχεία θα τα βρείτε στον πίνακα της σελ. 9. Από αυτά προκύπτει ότι:
- Το ΠΑΣΟΚ έχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστά που ξεκινούν από το 49,7% και φτάνουν στο 62,7%. Ποσοστά πολύ πιο ψηλά από την εκλογική δύναμη που είχε καταγράψει στις εκλογές του προηγούμενου χρόνου: Ποσοστά που αποκαλύπτουν μια υπερέκθεση.
- Η Νέα Δημοκρατία έχει προβολή που κυμαίνεται από το 20,1% (ΝΕΤ) και φτάνει μέχρι το 28,8%. Δηλαδή, έχουμε το ακριβώς αντίθετο, σε όλα ανεξαιρέτως τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Έχουμε χρόνο προβολής που υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών της. Έχουμε υποέκθεση.
- Η χρονική έκθεση του ΚΚΕ παρουσιάζει μια διακύμανση. Αλλού βρίσκεται περίπου στα επίπεδα της κοινοβουλευτικής του δύναμης, αλλού λίγο παραπάνω και αλλού λίγο παρακάτω.
- Για το ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε επίπεδα ανάλογα με την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και λίγο πιο πάνω.
- Για το ΛΑΟΣ σε δύο κανάλια βλέπουμε μια υπερέκθεση και σε άλλα έκθεση που βρίσκεται περίπου στην εκλογική του δύναμη.
- Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στον τόνο παρουσίασης των πολιτικών κομμάτων. Τα σχετικά στοιχεία θα τα βρείτε στους πίνακες των σελίδων 33 και 34.
Κυρίως μάλιστα στη σελίδα 34, όπου καταγράφεται το ισοζύγιο του τόνου παρουσίασης για κάθε κόμμα χωριστά, όπως προκύπτει από την αφαίρεση του ποσοστού του αρνητικού τόνου από το ποσοστό του θετικού τόνου.
Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει ότι:
- Για το ΠΑΣΟΚ το ισοζύγιο του τόνου παρουσίασης είναι θετικό με εξαίρεση το ΣΚΑΪ, όπου είναι οριακά αρνητικό και το STAR, όπου είναι ουδέτερο.
- Για τη Νέα Δημοκρατία έχουμε, και πάλι, το ακριβώς αντίθετο. Σε όλους ανεξαίρετα τους τηλεοπτικούς σταθμούς το ισοζύγιο είναι αρνητικό.
- Στον ίδιο πίνακα θα δείτε και τις διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει μεταξύ 2009 και 2010.
- Το ΠΑΣΟΚ είχε θετικό πρόσημο και το ‘09 και το ’10 σε όλους τους σταθμούς, με εξαίρεση το ΣΚΑΪ, που είχε αρνητικό πρόσημο το ALTER που το 2009 είχε ουδέτερο και το STAR που έχει ουδέτερο.
- Η Νέα Δημοκρατία είχε αρνητικό πρόσημο και τις δύο χρονιές, με εξαίρεση για το 2009 τη ΝΕΤ, όπου είχε θετικό και το ΣΚΑΪ όπου είχε ουδέτερο. Πάντως, το 2010 είναι παντού αρνητικό.
- Η τρίτη επισήμανση αφορά στην παρουσίαση των Πολιτικών Αρχηγών. Και το σχετικό πίνακα θα τον βρείτε στη σελίδα 40.
- Υπάρχουν στοιχεία, τόσο για το 2010, όσο και για το 2009 και μπορείτε -κατά συνέπεια- να κάνετε και συγκρίσεις για τις διαφοροποιήσεις που συντελέστηκαν.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύονται προκύπτει ότι:
- Πρώτος σε προβολή είναι ο Πρωθυπουργός με ποσοστά που κυμαίνονται από το 19,2% μέχρι και το 39,1%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009.
- Δεύτερος σε προβολή είναι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς με ποσοστά από το 13% μέχρι το 25,4%. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά της προβολής του Προέδρου της Ν.Δ. κατά το 2010 έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2009. Και το επισημαίνω.
- Για τους υπόλοιπους αρχηγούς θα δείτε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει μια υπερπροβολή του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Τσίπρα παρόλο που τα κόμματά τους έχουν χαμηλότερα ποσοστά έναντι της κας Παπαρήγα, που ηγείται του ΚΚΕ με μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά.
Μπορείτε να τα δείτε με κάθε λεπτομέρεια στην έκθεση του ΕΣΡ.
Δικαιώνουν στο ακέραιο αυτά που ήδη σας είπα από την προηγούμενη εβδομάδα.