28 Φεβρουαρίου 2011

Μ Κεφαλογιάννης: Εξοντωτική η υπερφορολόγηση του πολίτη μέσω φόρου ακίνητης περιουσίας στους μικρούς οικισμούς

Το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των πολιτών μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας στους μικρούς οικισμούς της υπαίθρου επισήμανε στον Υπουργό Οικονομικών ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης με σχετική παρέμβαση του στη Βουλή αναφέροντας ότι με την ψήφιση του νόμου 3842/2010 και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την ένταξη των μικρών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, επέρχεται υπερφορολόγηση ακίνητης περιουσίας που αποτελείται κυρίως από εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια.

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ειδικά στο Νομό Ηρακλείου με τον καθορισμό τιμής ζώνης 800-900 ευρώ και στη πλέον απόμακρη περιοχή του νομού, για ακίνητη περιουσία που περιλαμβάνει και 24 στρέμματα εγκαταλελειμμένων αγροτεμαχίων με αντικειμενική άξια μέχρι 31/12/2010 42 ευρώ ανά τετρ. μέτρο και σύνολο 960.000 ευρώ, πληρώθηκε ΕΤΑΚ για το έτος 2009 1230 ευρώ και έκτακτη εισφορά 2150 ευρώ. Σήμερα η αντικειμενική αξία αυτής της ακίνητης περιουσίας αποτελούμενης που με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς (ΑΑ-ΓΗΣ) αποτιμάτο σε 960.000 ευρώ, με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των οικισμών εκτοξεύθηκε στα 3.200.000 ευρώ. Ως εκ τούτου για το έτος 2011 απαιτείται καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας ποσού 29.800 ευρώ σχεδόν ίσου με το ετήσιο ατομικό εισόδημά του φορολογούμενου ιδιοκτήτη που είναι μισθωτός.

Ο πρώην Υπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί η Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό Υπουργό..

α) Με ποια λογική ισονομίας και φορολογικής επιβάρυνσης έκαστου ανάλογα με τα εισοδήματα του είναι δυνατό το Κράτος να απαιτεί από αγροτική περιουσία ετήσιο ΦΜΑΠ τέτοιου ποσού που υπερβαίνει το ετήσιο ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου, ιση με αυτή των πολυτελών ιδιοκτησιών στις αστικές και τουριστικές περιοχές?

β)Εφ όσον είναι δεδομένο ότι λόγω της παρούσης οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα εκποίησης των προαναφερομένων ακινήτων αλλά και ούτε της καταβολής αυτών των φόρων ΦΜΑΠ, τι θα πράξει η Κυβέρνηση?

Ενώ αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να φυλακίσει για φοροαποφυγη εκατομμύρια μικρομεσαίων Ελλήνων για την αγροτική περιουσία που κατέχουν από κληρονομιά των προηγούμενων γενεών !!

Απαντώντας ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς ανέφερε ότι:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 3842/2010. από το έτος 2010 το ενιαίο τέλος ακινήτων καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το φόρο ακίνητης περιουσίας (άρθρα 27-50). Υπόχρεο σε φόρο είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή την έδρα του, για την ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

2. Από την καθολική αυτή φορολογική υποχρέωση προβλέπονται ελάχιστες εξαιρέσεις για ακίνητα που φέρουν ορισμένη ειδική κατηγορία βάρους, καθώς και για, τα ακίνητα εκτός συναλλαγής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 29 του ανωτέρω νόμου απαλλάσσεται του φόρου ακίνητης περιουσίας τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού και ανήκον σε φυσικά πρόσωπα. Η απαλλαγή αυτή αφορά αποκλειστικά το γήπεδο των ακινήτων και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τα κτίσματα που υπάρχουν πάνω σ' αυτό τα οποία φορολογούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και η αξία τους προκύπτει με αντικειμενικό τρόπο. Επιπλέον, συνολική ατομική αξία περιουσίας μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ που ανήκει σε φυσικά πρόσωπα δεν φορολογείται.

3. Για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει η ανωτέρω εξαίρεση και φορολογούνται για τη συνολική αξία της περιουσίας τους.

Ο κ.Υφυπουργός κατέληξε ότι από τα ανωτέρω συνάγεται ότι πρόθεση τη πολιτείας ήταν να μη φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.