22 Φεβρουαρίου 2011

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τίμησαν τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπό του από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η εκδήλωση, μετά δείπνου, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Προσφέροντας τιμητική πλακέτα στον Έλληνα διπλωμάτη, ο πρόεδρος των Αρχόντων Δρ Αντώνης Λυμπεράκης ανέφερε ότι ο κ. Κασκαρέλης τιμάται για τη «σθεναρή, σταθερή υποστήριξη και υπεράσπιση» των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας, καθώς και για την «πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά» του στην Ελλάδα και στην Ομογένεια.

Ο πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την τιμή που του έγινε, αναφέρθηκε στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας ως «θεμελιώδες και οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα», καθώς και στα προβλήματα που «αντιμετωπίζει ακόμη» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά «ορισμένα, αλλά ανεπαρκή βήματα» που έχει κάνει η Τουρκία, η οποία όμως εξακολουθεί, όπως τόνισε, να μην αναγνωρίζει τη νομική του προσωπικότητα, τον οικουμενικό του χαρακτήρα και να κρατά κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Κασκαρέλης αναφέρθηκε στο «φωτεινό φάρο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην «ουσία του Γένους μας», στο συμβολικό φύλακα της «συλλογικής ελληνικής συνείδησης», που «για αιώνες καθοδηγεί τη Χριστιανοσύνη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το «παγκόσμιο κύρος» που χαίρει και της παγκόσμιας αναγνώρισής του για τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει. Χάρις στην προσωπικότητα και το έργο του, υπογράμμισε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ζωής» που γίνεται σεβαστό και αναγνωρίζεται απ’ όλον τον κόσμο. Παρά τις σημερινές μας δυσκολίες, τόνισε ο κ. Κασκαρέλης, «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν χάνει καμιά ευκαιρία για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Πατριαρχείου. Αποτελεί πάντα προτεραιότητα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στις σημερινές δοκιμασίες που διέρχεται ο ελληνικός λαός, εξέφρασε την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τραβήξει το «μακρό και ακανθώδη δρόμο» της και «θα φέρει εις πέρας την αποστολή της, ξεπερνώντας την κρίση».

Τέλος, ο κ, Κασκαρέλης μίλησε επίσης για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, στην «πολύτιμη και αποφασιστική προσφορά» της στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, θεσμικό φορέα προώθησης της γλώσσας, των παραδόσεων και των αξιών, εξαίροντας την ηγεσία και τη δραστηριότητα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, καθώς και τη «στενή και εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ τους.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Τάγματος των Αρχόντων, ο κ. Κασκαρέλης διατηρεί στενούς δεσμούς και μακρόχρονη συνεργασία με το Τάγμα από την εποχή που υπηρετούσε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες (2004-2009). Ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, εδώ και ενάμιση χρόνο, ο κ. Κασκαρέλης συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί συστηματικά τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία γενικότερα, ενώ είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί και να συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2009.