09 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: Πτυχές του Κυπριακού που μέχρι σήμερα ήταν ταμπού αναλύονται από τον Τύπο με αφορμή τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

Αφορμή για διατύπωση εκτιμήσεων στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με πτυχές του Κυπριακού που μέχρι σήμερα ήταν ταμπού, δίνει η υπόθεση των διαδηλώσεων έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στα κατεχόμενα της Κύπρου. Μετά τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες μιας και η Τουρκία τους θρέφει, η υπόθεση συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις, με την πλειοψηφία των αρθρογράφων να επισημαίνει ότι δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ τουρκοκυπρίων και εποίκων όσο εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα .

Ο Μετίν Μουνίρ, αρθρογράφος της Μιλιέτ -τουρκοκύπριος στην καταγωγή- στο σημερινό του άρθρο γράφει ότι "το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άρχισε να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην Κύπρο, όπως έκανε και στην Τουρκία. Όπως ακριβώς έκανε και στην Τουρκία, πατάει τον κάλο αυτών που βρίσκονται στην κορυφή του κατεστημένου καθεστώτος στην Κύπρο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα στη Λευκωσία".

Αυτό που σύμφωνα με τον αρθρογράφο προτάχθηκε στη διαδήλωση "ήταν να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να συνεχίσει να στηρίζει δίχως πολλές ερωτήσεις το σπάταλο και σάπιο καθεστώς στην ΤΔΒΚ". Σύμφωνα με τον Μουνίρ "η ΤΔΒΚ είναι μία μπανανία με σάπιους θεσμούς. Το σύστημα εκεί πρέπει να αλλάξει αρχής γενομένης από το Σύνταγμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως την ηγεσία της Τουρκίας διότι η ανώτερη πολιτική δομή στο Νησί δεν έχει την εμβέλεια εκείνη που μπορεί να σκεφτεί κάτι εκτός από την εξουσία και την πρόσοδο".

"Πρέπει να ακούσουμε τους τουρκοκύπριους" αναφέρει ο Σεμίχ Ιντίζ της Μιλιέτ και τονίζει: "Εμείς στην Τουρκία προσεγγίζουμε τους τουρκοκύπριους πάντα με την ίδια οπτική: Η Τουρκία θυσίασε αίμα για να τους γλυτώσει από τους Ελληνοκύπριους. Και γιαυτό το λόγο πρέπει να είναι ευγνώμονες προς την Τουρκία και να το δείχνουν αυτό με κάθε ευκαιρία. Όποιος δεν το κάνει είναι αχάριστος. Με άλλα λόγια, οι τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να έχουν διαφορετικά από τους πολίτες της Τουρκίας αισθήματα, προσδοκίες, επιθυμίες και στόχους. Αφού σώθηκαν εκ μέρους της Τουρκίας η οποία διασφαλίζει σήμερα την ασφάλειά τους και κρατά όρθια την οικονομία τους, θα πρέπει να κάθονται φρόνιμα και να μην δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην Άγκυρα".

Ο Ιντίζ υπογραμμίζει επίσης ότι "δεν υπολογίσαμε ποτέ ότι ένα μεγάλο μέρος των τουρκοκυπρίων βρίσκεται με κάποιο τρόπο σε επαφή με τις Δυτικές κοινωνίες, ότι από πλευράς παιδείας, συνείδηση εκδημοκρατισμού, οργάνωσης και συνδικαλισμού βρίσκονται πιο μπροστά σε σχέση με το μέσο όρο της Τουρκίας και ότι μπορεί να έχουν δικές τους ελεύθερες προσδοκίες. Έγραψα πολλές φορές ότι με την αύξηση του αριθμού των εποίκων, η κατάσταση αυτή, αργά ή γρήγορα θα έβγαινε στην επιφάνεια. Κατά τις μέρες του σχεδίου Ανάν είχα γράψει ότι μην απορήσει κανείς αν στο μέλλον οι τουρκοκύπριοι θα κάνουν διαδηλώσεις μπροστά από την τουρκική πρεσβεία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δυστυχώς το επιβεβαιώνουν".

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος εγκρίνει όσους ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας πανό με προσβολές εναντίον της Τουρκίας, αλλά συμπληρώνει: "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την αντίδραση του Ερντογάν προς τους τουρκοκύπριους "ποιος είσαι ρε φίλε; Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό", παρότι η αντίδραση αυτή εκφράζει τα αισθήματα της πλειοψηφίας στην Τουρκία. Αντιθέτως μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση αυτή καθιστά δυσκολότερη μία ήδη δύσκολη υπόθεση. Αυτό το βλέπουμε και από το γεγονός ότι όλα τα κόμματα στην ΤΔΒΚ, έστω και σε διαφορετικό βαθμό, συμφωνούν εναντίον του Ερντογάν. Παρότι ήταν μία μειοψηφία αυτοί που στις 28 Ιανουαρίου ύψωσαν στο Νησί τα πανό που εκνεύρισαν την Άγκυρα, ωστόσο η κατηγορία του Ερντογάν ότι "θρέφονται", έχει ενοχλήσει ταυτόχρονα όλους τους τουρκοκύπριους".

Ο Τουφάν Τουρέντς της Χουριέτ υπογραμμίζει το πρόβλημα αρμονίας μεταξύ τουρκοκυπρίων και εποίκων: "Καμία κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έχει χτυπήσει τόσο στο πολύ στα μούτρα την οικονομική βοήθεια. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει πληγώσει τόσο πολύ με τα λόγια του τους τουρκοκύπριους. Ποιος είναι ο Χαλί Ιμπραχίμ Ακτσά που διορίστηκε στην Κύπρο; Ποιες οι αρμοδιότητές του στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Υπάρχουν έντονα παράπονα γι’ αυτόν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αρμονίας με αυτούς που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο από την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να ασχοληθεί με αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση η δημιουργία και άλλων προβλημάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα είναι αναπόφευκτη".

Η Ογιά Μπαϊντάρ, αρθρογράφος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Τ24 υπογραμμίζει το θέμα των εποίκων και αναφερόμενη γενικά στο οικονομικό αδιέξοδο των τουρκοκυπρίων, σημειώνει πως "το ίδιο το τουρκικό κράτος είναι αυτό που τους οδήγησε στην κατάσταση αυτή. Το κράτος προκάλεσε τις αντιδράσεις αυτές, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες έποικους από την Τουρκία, χρησιμοποιώντας αυτή την πρακτική ως νεοαποικιοκρατική κρατική πολιτική, χαρίζοντας τις ελληνικές περιουσίες σε γραφειοκράτες, υψηλόβαθμους αξιωματικούς και υψηλά ιστάμενους με μυστικές αποστολές, τρέφοντας τους πάνω από 30 χιλιάδες στρατιωτικούς και άλλα τόσα στελέχη μυστικής υπηρεσίας, εμφανίζοντας απέναντι στους Κύπριους συμπεριφορά σαν σε ιθαγενή πληθυσμό χώρας υπό κατοχή και το χειρότερο, απομονώνοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά από τον κόσμο".

Σύμφωνα με την Μπαϊντάρ "οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι που ορίζουν τον εαυτό τους ως Νησιώτες εναντιώνονταν πάντα στη μετατροπή της Τουρκίας σε μόνιμο εισβολέα".