28 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανία-Τουρκία:Διαφωνίες Βεστερβέλε-Ερντογάν για τη γλώσσα που πρέπει να μαθαίνουν πρώτα τα τουρκάκια στη Γερμανία

http://bilder.bild.de/BILD/sport/fussball/nationalmannschaft/2010/10/09/torschuetze-mesut-oezil/oezil-schuss-17985488-qf,templateId=renderScaled,property=Bild,height=349.jpgΟ γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη που διατύπωσε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα παιδιά των Τούρκων στη Γερμανία πρέπει πρώτα να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα.

"Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Γερμανία πρέπει να μάθουν πρώτα απ΄όλα γερμανικά. Διαφορετικά θα μειονεκτούν στο σχολείο και δεν θα έχουν καλές προοπτικές στη ζωή τους αργότερα", τόνισε ο Βεστερβέλε.

"Η γερμανική γλώσσα είναι σημαντική για την ενσωμάτωση των παιδιών που μεγαλώνουν στη Γερμανία", πρόσθεσε ο υπουργός.

Χθες, ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ, προειδοποίησε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να μην χάσουν τον πολιτισμό τους.

"Λέω ναι στην ενσωμάτωση", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πλήρη αφομοίωση.

"Κανένας δεν είναι ικανός να μάς απομακρύνει από τον πολιτισμό μας", υπογράμμισε.

"Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρώτα πρέπει να μάθουν τουρκικά", πρόσθεσε.

Περίπου τρια εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία όπου αποτελούν τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Ερντογάν αναμένεται να εγκαινιάσει το βράδυ στο Ανόβερο μαζί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ το γερμανικό σαλόνι υψηλής τεχνολογίας Cebit. Η Τουρκία είναι εφέτος επίτιμη προσκεκλημένη στην έκθεση αυτή.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Ανόβερου Hannovershe Allgemeine Zeitung, ο Ερντογάν απευθύνει έκκληση για νέες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη χώρα του.

"Για να υπάρξει ταχεία πρόοδος, υποστηρίζουμε τις έρευνες και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, ενώ ενθαρρύνουμε και παρέχουμε φορολογικές διευκολύνσεις σε ξένες και εγχώριες εταιρίες που επενδύουν στην υψηλή τεχνολογία", τονίζει ο Ερντογάν στη συνέντευξή του.

Ο Ερντογάν προσθέτει ότι η Τουρκία είναι η χώρα της Ευρώπης, η οικονομία της οποίας γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2010 και τονίζει ότι σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το ίδιο θα συμβεί και το 2011.

Ερντογάν και Μέρκελ θα έχουν συνομιλίες στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης Cebit, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, στην οποία αντιτίθεται το Βερολίνο.

"Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός μας στόχος. Είναι ο λόγος για τον οποίο σεβόμαστε τις απαραίτητες δεσμεύσεις", διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

"Η Τουρκία, η οποία ανήκει στην Ευρώπη, είναι μέλος όλων των θεσμών των δυτικών κρατών, με εξαίρεση την ΕΕ", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

O Οζιλ κάνει το 2-0 στον αγώνα Γερμανία-Τουρκία 3-0