24 Φεβρουαρίου 2011

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά και η μεγάλη βλάπτει τον εγκέφαλο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO1SaBer96wYRhl5aYSaFFdipPShFG0OaTVrInbEUULfmSP9NdCAKPrUZ5sk2Yy1b4XcxebAXohZFWCSX8Ol-T_qCP_6_UjGpKsRJbL0id6q5K_gccgLnxt5q608gyitCTw99BA9vmS0kQ/s320/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82.jpgΔύο νέες καναδικές επιστημονικές μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση ωφελεί την καρδιά και γενικότερα το κυκλοφορικό σύστημα.

Η πρώτη μελέτη (μετα-ανάλυση), που αξιολόγησε συγκριτικά τις ιατρικές έρευνες 30 ετών πάνω στο θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή αλλά συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ (περίπου ένα ποτήρι την μέρα) μειώνει σε ποσοστό 14% έως 25% τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Η δεύτερη μελέτη, από την ίδια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, υπό τον καθηγητή Ουίλιαμ Γκάλι, διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι 15 γραμμάρια τη μέρα για τις γυναίκες και 30 γραμμάρια για τους άνδρες) αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη κι έτσι επίσης ωφελεί το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ευεργετικό αποτέλεσμα φαίνεται να προέρχεται από όλες τις μορφές αλκοόλ.

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου είναι χαμηλότερος για όσους πίνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ (2,5 έως 14,9 γραμμάρια), καθώς μειώνεται μέχρι 25% ο κίνδυνος για οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό.

Πάντως οι ειδικοί επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει κανείς να πίνει επίτηδες για να κάνει καλό στην καρδιά του, καθώς «καιροφυλακτεί» πάντα ο κίνδυνος της κατανάλωσης παραπάνω αλκοόλ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Ανάλογες ωφέλειες με το μέτριο αλκοόλ, μπορεί να πετύχει κανείς με τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Οι καναδοί επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν ένα διαφορετικό μήνυμα από την άποψη της δημόσιας υγείας, τασσόμενες υπέρ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, αν και, όπως αναγνώρισε ο καθηγητής Γκάλι, μια τέτοια δημόσια καμπάνια θα επέσυρε αντιδράσεις.

http://www.bmj.com/content/342/bmj.d671
http://www.bmj.com/content/342/bmj.d636