27 Φεβρουαρίου 2011

ΟΗΕ: Ταξιδιωτική απαγόρευση για Καντάφι κ.λπ-Δέσμευση περιουσίας και παραπομπή στη Χάγη με το ίδιο άρθρο που έγινε η εισβολή στο Ιράκ ;)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε με απόφασή του που εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από λίγο ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εννιά μέλη της οικογένειάς του και έξι ακόμα άτομα του στενού του κύκλου.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζει πλεόν καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλοι οι πόροι που ανήκουν στον Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του πρέπει να ‘παγώσουν’, σύμφωνα με την απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ.

Η απόφαση καλεί ακόμη να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλεται ότι διαπράχθηκαν στην διάρκεια της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων, ώστε να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για δολοφονίες αμάχων και άλλα εγκλήματα.

Η απόφαση επικαλείται τη Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.

Το Κεφάλαιο 7 έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων--στο Ιράκ και στη Σομαλία.