22 Φεβρουαρίου 2011

Αυστρία: Διεθνής Διάσκεψη για το τρίτο μεγαλύτερο φασιστικό κίνημα της Ευρώπης

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8Z9Bc8k6VsJmW8D1IWHCfRF6GiR1ZEbR62WdT-gTJlHLMlhvuΜε θέμα το θεωρούμενο ως το τρίτο μεγαλύτερο μαζικό φασιστικό κίνημα στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, την "Λεγεώνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ" στη Ρουμανία (γνωστή εκτός Ρουμανίας και σαν Iron Guard), που δεν έχει ερευνηθεί έως τώρα, ξεκινούν αύριο Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Βιέννης οι τριήμερες εργασίες Διεθνούς Διάσκεψης, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων από ευρωπαϊκές χώρες.

http://img.youtube.com/vi/S_gg-owcj4I/0.jpgΑκροδεξιά μαζικά κινήματα σημάδεψαν καθοριστικά τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη, με κορυφαία το γερμανικό ναζισμό του Χίτλερ και τον ιταλοφασισμό του Μουσολίνι, όμως σχεδόν άγνωστη είναι η σημαντικότερη φασιστική οργάνωση του Μεσοπολέμου εκτός Ιταλίας και Γερμανίας, η ρουμανική "Λεγεώνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ" την περίοδο 1918-1927 έως 1938.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Βιέννης, Όλιβερ Σμιντ, μόνιμα παρόντα στις σχετικές συζητήσεις των τελευταίων χρόνων είναι τα ακροδεξιά κινήματα και η αποκαλούμενη "Νέα δεξιά" στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, να γίνεται ανάλυση των ιστορικών τους ριζών.

Σχεδόν τελείως άγνωστη, προσθέτει ο ίδιος, είναι τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην ίδια την επιστημονική έρευνα, είναι η ύπαρξη στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, της Λεγεώνας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ρουμανία, του πιθανότατα, σημαντικότερου μαζικού φασιστικού κινήματος της εποχής, μετά τον Εθνικοσοσιαλισμό και το καθεστώς "Ντούτσε", του Μουσολίνι.

http://www.miscarea.net/zelea1.jpgΗ "Λεγεώνα" είχε ιδρυθεί τον Ιούλιο του 1927 από τον Κορνέλιου Τσελέα Κοντρεάνου, ο οποίος επισφράγισε την πορεία της μέχρι τη δολοφονία του το 1938, και από μια, αρχικά, ριζοσπαστική ομάδα με επικεφαλής ένα "χαρισματικό καπετάνιο" που περιέβαλε μια ιερή λατρεία, εξελίχθηκε στη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης της δεκαετίας του 1930 ένα μαζικό κίνημα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Όλιβερ Σμιντ, αυτό το "Κίνημα" περιλάμβανε στις τάξεις του τα πλέον ακραία κοινωνικά στρώματα με κοινά χαρακτηριστικά τη βιαιότητα, τον αντισημιτισμό, τον αντικομμουνισμό, και μια χριστιανομυστικιστική ιδεολογία, που μέσα από μια "επανάσταση" στόχευε τη διαμόρφωση ενός "νέου ανθρώπου".

http://www.stampland.net/wp-content/uploads/2010/09/zelea.jpgΣτις ρουμανικές εκλογές του 1937 το "Κίνημα" απέσπασε ποσοστό 15,5% και αναδείχτηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη στη Ρουμανία, μια συμμετοχή του στην κυβέρνηση εμποδίστηκε από το βασιλιά Κάρολ τον Β', ο οποίος και το διέλυσε το 1938 αναλαμβάνοντας ο ίδιος την εξουσία ως δικτάτορας.

http://www.claremontmckenna.edu/hist/jpetropoulos/ironguard/ironguardgroup.gifΣύμφωνα με τον κ. Σμιντ, στη διεθνή έρευνα για τον Φασισμό, γίνεται βέβαια κάποια αναφορά στη "Λεγεώνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ", όμως λείπει μια συστηματική γνώση που να βασίζεται σε έρευνες των αρχείων, και μόλις πριν λίγα χρόνια νέοι επιστήμονες άρχισαν να θέτουν ερωτήματα και να αρχίζουν με την ενασχόληση με το θέμα αυτό.

Στη Διεθνή Διάσκεψη στη Βιέννη από 23-25 Φεβρουαρίου, με τίτλο "Ξεχασμένη βία-Η Λεγεώνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ρουμανία 1918-1927 έως 1938", συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από Αυστρία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ουγγαρία και Βρετανία, ενώ διοργανωτές είναι το Ινστιτούτο Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Βιέννης και το Ινστιτούτο Ιστορίας του Πολυτεχνείου Άαχεν της Γερμανίας.