06 Φεβρουαρίου 2011

Όταν ξυνόντουσαν και είχαν βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο

Βαρύ κλίμα και πολλές διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο

15/12/2009
Του Κ. Ζουλα

Τη χρυσή τομή μεταξύ αυτών -στο ΠΑΣΟΚ- που εκτιμούσαν από μέρες αναγκαία τη λήψη δραστικών και τολμηρών δημοσιονομικών μέτρων και εκείνων που, αντιθέτως, θεωρούσαν πανάκεια, για την ανάκτηση του κύρους της οικονομίας, τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή λογική, επιχείρησε με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δύο αυτές «γραμμές», στις οποίες κλήθηκε να ισορροπήσει χθες ο πρωθυπουργός, αναδείχθηκαν και στο άτυπο, και πολύωρο όπως προέκυψε, υπουργικό συμβούλιο που είχε προηγηθεί. Κατά πληροφορίες αρκετοί υπουργοί, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Π. Μπεγλίτης τάχθηκαν εμμέσως υπέρ της ανακοίνωσης συγκεκριμένων μέτρων, ενώ ακόμη πιο προωθημένος υπήρξε ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει κανένα δυσάρεστο μέτρο να αναβληθεί και ότι τυχόν μέτωπα πρέπει να ανοίξουν εδώ και τώρα για να λάβουν όλοι το μήνυμα ότι κάποια κεκτημένα θα χαθούν». Στον αντίποδα άλλα στελέχη, όπως η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χρ. Παπουτσής, υποστήριξαν ότι θα είναι λάθος να δοθεί η εντύπωση μιας άτακτης υποχώρησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος κινήθηκε στο ενδιάμεσο, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στους πολίτες πως άλλα είναι τα αναγκαία μέτρα που επιτάσσουν οι συνθήκες για το προσεχές τρίμηνο και άλλα για το βάθος της τετραετίας, ενώ έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα μέτρα που συζητούνται «πείθουν τις αγορές».

Ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε και επιμέρους ενστάσεις όπως αυτή του κ. Παπουτσή, ο οποίος αντιτάχθηκε με την περικοπή επιδομάτων, ή της κ. Διαμαντοπούλου, που εισηγήθηκε να αποσαφηνισθεί η πολιτική της κυβέρνησης και για τους έμμεσους φόρους, επιφυλάχθηκε να οριστικοποιήσει το κείμενό του και γι' αυτό ζήτησε από τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο να παραμείνουν στο Μαξίμου, όπως και έγινε ώς αργά το απόγευμα.

Οι αντιδράσεις

Με την παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» αντέδρασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Παν. Παναγιωτόπουλος στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού. Αντί ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε, για μια ακόμη φορά, κατά κύριο λόγο, σε εκθέσεις ιδεών, κάνοντας κατάχρηση της λέξης «θα», σημειώνει η Ρηγίλλης. Η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της ζητά από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει «την αδράνεια που δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρέπει, παράλληλα, να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας».

Πλήρως αντίθετη άποψη εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_15/12/2009_383477