15 Φεβρουαρίου 2011

Ανελέητη πράσινη προπαγάνδα από το MEGA... αλλά απάντησε ο Λαζαρίδης!!!

Αφού ξαναέδειξαν το βίντεο όπου ο Γιούνκερ λέει ότι όπως τους ενημέρωσε η ελληνική Κυβέρνηση θα πουλήσει ακίνητα αξίας 50 δις και παραποίησαν πάλι τις δηλώσεις του μεταφράζοντας το "ΠΟΥΛΗΣΕΙ" ως "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ", ανέσυραν ένα άρθρο του Λαζαρίδη (συμβούλου του Σαμαρά) στο οποίο, μερικές μέρες μετά την παρουσίαση του Σαμαρά του σχεδίου εξόδου από την κρίση (7.7.2010) και μέσω ΑΞΙΟΠΟΪΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ο Χρύσανθος Λ. μιλούσε σε κάποιο σημείο για προείσπραξη εσόδων από πώληση ακινήτων...

Παραβλέπουν ότι ο Σαμαράς στην παρουσίαση μίλησε καθαρά για αξιοποίηση και επεσήμανε ότι δεν μιλάει για πώληση ή για ξεπούλημα και ανασύρουν ένα χαρτί που τους έδωσαν τα σαΐνια του ΠΑΣΟΚ... βέβαια επειδή τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασαν ο Λαζαρίδης πήρε, και μπράβο του, επιτόπου τηλέφωνο και απεκατέστησε την αλήθεια:

Ο Λαζαρίδης μιλούσε για “προείσπραξη” δηλαδή το bridge financing και προκειμένου να γίνει κατανοητό αυτό που έγραφε χρησιμοποίησε το παράδειγμα του bridge financing σε περίπτωση πώλησης που είναι πιο απλή από την περίπτωση της ενοικίασης...

Διαβάστε και την απάντηση του Χ. Λαζαρίδη σε σχόλιο στο antinews

Στάθης Δ είπε:
Ο Χ. Λαζαρίδης , στα επεξηγηματικά του άρθρα από 12/07/2010 (Πως θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο), μιλούσε για πώληση:

“..Όταν θα πουληθούν τα ακίνητα που έχουμε βάλει για πώληση (μέσα σε διάστημα 3-5 ετών, δηλαδή 1-3 πρόσθετα χρόνια μετά τη διετία), τότε θα ξεχρεώσουμε την προχρηματοδότηση και θα έχουμε στα χέρια μας άλλα 30 δισεκατομμύρια ρευστότητα, που θα μπορούμε να τη μοιράσουμε ανάμεσα στην κάλυψη τρεχόντων ελλειμμάτων και πρόσθετη εξαγορά (μείωση) χρέους”
h-p://filoisamara.blogspot.com/2010/07/blog-post_9475.html


Χρύσανθος Λαζαρίδης είπε:
15/02/2011 στις 2:48 pm

Καλό είναι να δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο κι όχι ένα μόνο μέρος του.
Σε εκείνο το σχόλιο – “επεξηγηματικό”, όπως το χαρακτηρίζει ο φίλος – προσπαθούσα να εξηγήσω τι είναι η “προείσπραξη” δηλαδή το bridge financing. Και επικαλέστηκα το παράδειγμα της πώλησης, γιατί αυτό εξηγείται πιο εύκολα.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, εξηγούσα ότι η πώληση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αμέσως γιατί αυτό θα είναι “ξεπούλημα”. Όταν πουλάς υπό πίεση, σου δίνουν τη χειρότερη τιμή.
Και στο απλό παράδειγμα, λοιπόν, είχα αποκλείσει το ξεπούλημα…
Μπορείς να βάλεις τα ακίνητα για πώληση, να προεισπράξεις ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας τους σήμερα και να τα πουλήσεις, αν θέλεις να τα πουλήσεις, μετά από χρόνια (5 τουλάχιστον χρόνια αργότερα, στο υποθετικό συνάριο στο οποίο αναφέρεται το σχόλιο) αφού έχεις βρεί κατάλληλη τιμή κι αγοραστή. Για να βγάλεις πολύ περισσότερα και απ’ αυτά που δανείστηκες (προεισέπραξες) και από την (αρχική) αντικειμενική αξία.

Το bridge financing κάνει ακριβώς αυτό: Επιτρέπει να διαχωριστεί ο χρόνος είσπραξης ρευστού (με προείσπραξη) και ο χρόνος πώλησης (πολύ αργότερα).
Το ανέφερα ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του πώς μπορεί να λειτουργήσει το bridge financing. Όχι ως συστατικό της προτασης της ΝΔ.
Ανέφερα ακόμα, ότι για να γίνουν όλα αυτά (ακόμα και η προείσπραξη έναντι πολύ μελλοντικής πώλησης) τα ακίνητα πρέπει να “καθαρίσουν”. Δηλαδή να καθαρίσουν οι τίτλοι, να προσδιοριστούν οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης. Ώστε να αποκτήσουν αξία (που σήμερα δεν έχουν) ή να πάρουν υπεραξία…
Αυτά όλα απαιτούν νομοθετική παρέμβαση.
Αλλά προείσπραξη μπορεί να γίνει και ΧΩΡΙΣ μελλοντική πώληση. Κι αυτό είναι το κύριο συστατικό της πρότασης μας όταν αναφερθήκαμε στο bridge financing.

“Προεισπράττεις”, έναντι μελλοντικών εσόδων από το ακίνητο, όχι έναντι μελλοντική του πώλησης: Σε δανείζει η Τράπεζα σήμερα και τα έσοδα από το ακίνητο ξεπληρωνουν την Τράπεζα τα επόμενα χρονια.
Ή (πολύ πιο σύνθετη μορφή αυτή) προεισπράττεις έναντι μελλοντικών “υπεραξιών” γής.
Η “προείσπραξη” έχει πολλές εφαρμογές. Η προείσπραξη έναντι πώλησης ήταν το πιο απλό και εύληπτο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που χρησιμοποίησα. Η προείσπραξη έναντι μελλοντικών εσόδων και υπεραξιών, ήταν πολύ πιο κοντά στον πρόταση της ΝΔ.

Για να το πώ μια φορά ακόμα: αυτό το παράδειγμα bridge financing το χρησιμοποίησα γιατί είναι πιο απλό, αλλά δεν είναι αυτό που κυρίως αφορά την πρόταση της ΝΔ που είναι, πρωτίστως, προείσπραξη εσόδων από εκμετάλλευση (μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας) και υπεραξίες (μέσω εταιριών holding). Όχι προείσπραξη έναντι μελλοντικής πώλησης.
Γι’ αυτό και η πρότασή της ΝΔ προέβλεπε εξ αρχής Real Estate Αμοιβαία και Real Estate Holding Companies. Γι’ αυτό και αναφερόταν σε business plans κλπ. Αν ήταν να πουλήσουν τι τα θέλανε όλα αυτά;

Κι εδώ μπερδέψαν κάποιοι το “πουλάω μερίδια” (από Αμοιβαία) ή “πουλάω μετοχές” (από εταιρίες Holding) με το “πουλάω γή”.
Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν πουλάς μερίδια πουλάς “δικαιώματα εκμετάλλευσης”, όχι κυριότητα γής.
Κι όταν πουλάς μετοχές από εταιρίες Holding, πουλάς “δικαιώματα εκμετάλλευσης και δικαιώματα από μελλοντικές υπεραξίες”, όχι κυριότητα γής.

Δεν καταλαβαίνουν. Και προσπαθούν να αποδειξουν, από ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησα μεταξύ άλλων, για το τι σημαίνει “προείσπραξη”, ότι εννοούσαμε “πώληση γής”.

Αλλά κι έτσι να ήταν τα πράγματα πάλι ξεπούλημα δεν ήταν, γιατι τονιζα ότι δεν πουλάμε ποτέ υπό πίεση!

Εδώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγήκε σε παγκόσμιο ακροατήριο (στο Economic Club της Νέας Υόρκης) το Σεπτέμβριο και μίλησε για ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΩΛΛΗΣΕΙΣ! Και βρήκαν ένα δικό που “επεξηγηματικό κείμενο σε κάποιοι blog” για το τι εστί bridge financing, για να θεμελιώσουν ότι “και η ΝΔ θέλει να πουλήσει”!
Όταν η ίδια η πρόταση Σαμαρά στις 7 Ιουλίου στο Ζάππειο εξηγει ρητά ότι αποκλείουμε το ξεπούλημα και την απώλεια κυριότητας.

Δηλαδή τι θέλουν να πούν; Ότι με διάβασε ο Πρωθυπουργός και πείστηκε;
Και δε μου τηλεφωνούσε, ο ευλογημένος, να λύσουμε την παρεξήγηση;
Εμείς φταίμε τώρα, που προωθείτε ξεπούλημα, όταν εμείς σας λέγαμε αυτό πάνω απ’ όλα να ΜΗ κάνετε;
Έλεος….!