16 Μαρτίου 2011

Η συλλογη τέχνης της ΑΓΕΤ- Ηρακλής παραχωρείται για 19 χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη

Περισσότερα από 1.475 έργα σύγχρονης ελληνικής τέχνης, παραχωρεί για 19 χρόνια η ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μουσείο Μπενάκη, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πλούσιας συλλογής της. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έργα δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες για να κοσμήσουν αποκλειστικά τα περίφημα ημερολόγια που εξέδιδε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, από το 1953 και που για περίπου μισό αιώνα, συνέβαλαν καταλυτικά στην ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην κοινωνία.

Η πρώτη έκθεση της συλλογής, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2011 στο Μουσείο Μπενάκη.

Το μέγεθος, η ποικιλία και η ποιότητα της συλλογής χαρακτηρίζεται από έργα 60 καλλιτεχνών, που είναι αντιπροσωπευτικοί των διαφορετικών γενεών και εκφραστικών ιδιωμάτων: Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Μόραλης, Νικολάου, Βασιλείου, Γαλάνης, Σπυρόπουλος, Τσαρούχης, Τέτσης, Σικελιώτης, Μανουσάκης, είναι κάποια από τα ονόματα της συλλογής. Μαζί τους μια γκάμα έργων που αποκαλύπτουν λιγότερο γνωστές πτυχές της ελληνικής χαρακτικής των Παπαδημητρίου, Δαγκλή, Μόσχου κ.ά. Η συλλογή ξεκινά χρονολογικά από τον παλαιότερο Αγήνορα Αστεριάδη έως τη νεότερη, Μαρία Φιλιπποπούλου.

« Η παραχώρηση μιας τέτοιας συλλογής τέχνης αποτελεί γεγονός εντελώς ασυνήθιστο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και τα διεθνή», είπε σήμερα, χαιρετίζοντας δημόσια τη χειρονομία της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, με την ελπίδα το παράδειγμα της ΑΓΕΤ να βρει και άλλους μιμητές.

Η πρωτότυπη κίνηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, συμπίπτει με τα 100 χρόνια της εταιρείας και αποτελεί ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει από κοντά τη συλλογή, ανέφεραν σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ, Μανώλης Κυπριανίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πιερ ντε λε Πλανκ.

«Η συλλογή είναι σε πολύ καλά χέρια», είπε ο κ. Κυπριανίδης, αναφερόμενος στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ η πρόεδρος του Μουσείου, Αιμιλία Γερουλάνου, μίλησε για την «πρωτόγνωρη και γενναία επιλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής να ξεκινήσει τη δεκαετία του '50 με τα ημερολόγια, τη σταδιακή διάδοση της νεοελληνικής τέχνης, στο ευρύτερο κοινό».