26 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Όλοι οι αντιδραστήρες έχουν ρεύμα-Θερμοκρασία και πίεση είναι σταθερές-Αντίλες δουλεύουν σε 3 απ' τους 4 αντιδρ

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201103/0326038-thumbx300.jpgΗ κατάσταση στον πληγέντα από τον σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο. Περισσότεροι από 700 μηχανικοί εργάζονται με βάρδιες για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των αντιδραστήρων του σταθμού και έχει σημειωθεί πρόοδος στην εργασία για την επαναλειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των πυρηνικών τους καυσίμων.

Δύο από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού θεωρούνται τώρα ασφαλείς, αλλά η κατάσταση των άλλων τεσσάρων εξακολουθεί να είναι ασταθής και περιστασιακά υπάρχει εκπομπή ατμού και καπνού.

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201103/0326012-thumbx300.jpgΣύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας TEPCO τα κέντρα ελέγχου όλων των αντιδραστήρων έχουν πλέον ρεύμα, ενώ οι θερμοκρασία και η πίεση σε όλους τους αντιδραστήρες είναι σταθερές. Σε 3 από τους 4 αντιδραστήρες λειτουργούν οι αντλιές που στέλνουν νερό και ψύχουν τους αντιδραστήρες. Επίσης άρχισαν να χρησιμοποιούν φρέσκο νερό αντί για θαλασσινό προκειμένου να αποφύγουν το σχηματισμό αλάτων στις ράβδους ουρανίου.

Η εταιρία επίσης παραδέχθηκε και τα άκουσε πως ήξερε εκ των προτέρων ότι το νερό, στο οποίο πάτησαν οι 2 τεχνικοί που υπέστησαν εγκαύματα ακτινοβολίας-β, ήταν "μολυσμένο". Εν΄β παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και άλλα σημεία με μολυσμένο νερό.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρουν πως πιθανόν η διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα έγινα από τον αντιδραστήρα 3 και προσπαθούν να κλείσουν την "πηγή".