26 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων σε αέριες μάζες στον ελληνικό χώρο

Απολύτως καθησυχαστική εμφανίζεται, με ανακοίνωση της, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων που μετρήθηκαν σε αέριες μάζες, οι οποίες εισήλθαν στον ελληνικό χώρο, στις 24 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας». Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει ακόμη ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Σχετικά με τις μετρήσεις στον ελληνικό χώρο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι, στο διάστημα 24-25 Μαρτίου, έδειξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα, σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3 (125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Οι συγκεντρώσεις αυτές, εξηγεί η Επιτροπή, αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος.

Επίσης, από τις μετρήσεις προσδιορίστηκε ότι ημερομηνία εισόδου των εν λόγω αερίων μαζών στη χώρα μας είναι η 24η Μαρτίου 2011.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σημειώνει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι τόσο χαμηλά που δεν ανιχνεύονται καν από τους σταθμούς έγκαιρης ειδοποίησης, δηλαδή από το τηλεμετρικό δίκτυο ελέγχου ραδιενέργειας περιβάλλοντος της χώρας».

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παραπάνω εργαστηρίων, τα οποία αποτελούν μέρος του Δικτύου των Συνεργαζομένων με την ΕΕΑΕ Εργαστηρίων, συμφωνούν μεταξύ τους, λαμβανομένων υπόψη των ορίων ακριβείας των διαφόρων μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ανάλογες μετρήσεις διενεργούνται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτελέσματα μετρήσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής σε βορειότερες χώρες (πχ. Σουηδία, Γερμανία) αναφέρουν συγκεντρώσεις της τάξης των 300 μBq/m3.