04 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Τουλάχιστον 30 νεκροί στη Ζαουίγια την οποία βομβαρδίζουν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις

http://www.ekirikas.com/ImagesUP/Libya_Hera-proti1.jpgΤουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την οποία βομβαρδίζουν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσαν δύο κάτοικοι στο Ρόιτερς.

"Πήγα στο νοσοκομείο πριν από λίγα λεπτά. Δεκάδες σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Έχουμε μετρήσει 30 νεκρούς πολίτες. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο. Δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για τους τραυματίες", δήλωσε ο Μοχάμεντ, κάτοικος της Ζαουίγια, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι 40 με 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

"Σημειώνεται σφοδρός βομβαρδισμός στη Ζαουίγια από τις δυνάμεις του Καντάφι και ακούμε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Πόσοι, δεν γνωρίζω", δήλωσε από τη μεριά του ο Μουσταφά Γεριάνι εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Εντωμεταξύ σύγχυση επικρατεί σχετικά με το αν η πόλη έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Καντάφι.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης ο στρατός που είναι πιστός στον Καντάφι έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια.

Από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Κάσεμ, ένας αντικαθεστωτικός που βρίσκεται στην Ζαουίγια, μιλώντας απευθείας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Πάντως παραδέχθηκε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Εξάλλου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

"Ρίχνουν πυραύλους Γκραντ. Είδα τέσσερις ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου. Χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο", δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Μαράι από το λιμάνι της Ρας Λανούφ, μίας πόλης που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Νωρίτερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε μεταδώσει ότι σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί κοντά στη Ρας Λανούφ, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Μία ώρα αργότερα οι βομβαρδισμοί και οι βολές ήταν ακατάπαυστες.