18 Μαρτίου 2011

Υεμένη: Περισσότεροι από 30 νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και οπαδών του προέδρου Σάλεχ

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν όταν οπαδοί του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Σαναά οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία, επιβεβαίωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το καθεστώς ότι διέπραξε "σφαγή". "Αυτό το μακελειό δεν θα συμβάλλει στη διατήρηση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στην εξουσία", δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ο εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ αλ Σάμπρι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οπαδοί του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών από στέγες σπιτιών που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία του Πανεπιστημίου, όπου από τις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ.

"Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος", δήλωσε ένας γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" και πολλοί από αυτούς κρατούσαν κίτρινες κάρτες έπειτα από πρωτοβουλία νεαρών που ονόμασαν τη σημερινή ημέρα "η Παρασκευή της προειδοποίησης" του Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν οδοφράγματα που είχαν στήσει οι οπαδοί του Σάλεχ σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών αλλά και πραγματικές σφαίρες, πρόσθεσε ο ανταποκριτής.