23 Μαρτίου 2011

Επιφανείς ομογενείς των ΗΠΑ τίμησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που μετράει ήδη 36 χρόνια λειτουργίας

Προσωπικότητες του πολιτικού, εκπαιδευτικού, επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου της ομογένειας των ΗΠΑ, τίμησε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute- AHI), που μετράει ήδη 36 χρόνια λειτουργίας, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Μεταξύ των τιμώμενων ήταν ο πολυβραβευμένος ομογενής ηθοποιός Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Michael Constantine) και η καταγόμενη από τη Θεσσαλονίκη, Ελληνο-αμερικανίδα βουλευτής, Shelley Berkley.

Τον Michael Constantine τον θυμόμαστε όλοι από την επιτυχημένη ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά" (My Big Fat Greek Wedding), στην οποία υποδυόταν τον αξέχαστο Κώστα Πορτοκάλο, πατέρα της Τούλας (Νία Βαρντάλος -Nia Vardalos). Μία ερμηνεία που του χάρισε το βραβείο του Χρυσού Δορυφόρου (Golden Satellite).

Ο Michael Constantine έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε περίπου 40 τηλεοπτικές σειρές, κάποιες από τις οποίες παίζονταν πάνω από μια δεκαετία στις ΗΠΑ, ενώ έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους σε περισσότερες από 25 κινηματογραφικές ταινίες. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το βραβείο "Emmy Award" καλύτερης ερμηνείας δεύτερου ανδρικού ρόλου, για την τηλεοπτική σειρά "Room 222", όπως και με το βραβείο του Συνδέσμου Κριτικών (Drama Critics Circle Award), για το ρόλο του στο έργο "Περίπατος στο Δάσος", που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, όπου ο ίδιος έχει παίξει πολλές φορές.

Αποδεχόμενος το βραβείο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, ο Michael Constantine είπε ότι είναι περήφανος για την ελληνική κληρονομιά του και επανέλαβε την φράση που είχε πει ως Κώστας Πορτοκάλoς σε μια σκηνή της ταινίας "Γάμος αλά Ελληνικά": «Οι πάντες είναι Έλληνες και όσοι δεν είναι Έλληνες εύχονταν να ήταν Έλληνες».

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Δημοκρατική βουλευτής από την Πολιτεία Νεβάδα, Shelley Berkley, τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της και τη συμβολή της στην ενίσχυση των σχέσεων της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Shelley Berkley, συμπρόεδρος της επιτροπής που προωθεί την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του Αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναπτύσσει για πάνω από δώδεκα χρόνια αξιόλογη δραστηριότητα, ως μέλος της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, ενώ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, στο πλαίσιο αποστολών της αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας.

Το νομοθετικό έργο της Shelley Berkley περιέχει πολλές πρωτοβουλίες πάνω σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνοαμερικανική κοινότητα (Κυπριακό, ονομασία ΠΓΔΜ, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κ.ά), αλλά και για την κατάργηση της βίζας για Έλληνες πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Αποδεχόμενη το βραβείο του ΑΗΙ, η Shelley Berkley, η οποία κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση όλων αυτών των στόχων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας νοιώθει πως είναι αναπόσπαστο μέλος.