16 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: η δεξαμενή του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 είναι η κύρια πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με την ASN

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, "η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται" προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN .

"Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει, ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

"Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής", σύμφωνα με την ASN , η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο. 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί "ανησυχητική" την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο. 3 "όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά" και όπου η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο. 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.1 έχει παραμείνει "ανέπαφο", σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, οι "επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

"Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού", σύμφωνα με την ASN.

O ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό που θεωρείται "πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου", υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίσθηκε σήμερα.