22 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Ρεύμα σε 5 από τους 6 αντιδραστήρες της Fukushima

Συνδέθηκε με το ρεύμα και ο αντιδραστήρας 4 σήμερα το πρωί στη Fukushima και έτσι τώρα έχουν ρεύμα 5 από τους 6 αντιδραστήρες ενώ γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί και ο αντιδραστήρας 3 που είναι αυτός με τις μεγαλύτερες ζημιές.

Σε πρώτη φάση οι Ιάπωνες θέλουν να συνδέσουν τις εγκαταστάσεις εξαερισμού των αντιδραστήρων προκειμένου να φιλτράρουν ραδιενεργά σωματίδια, με ειδικά φίλτρα άνθρακα και να συνδέσουν διάφορους μετρητές στο κέντρο ελέγχου για να έχουν καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

Η TEPCO υπολογίζει να έχει περατώσει αυτές τις ενέργειες μέχρι την Τετάρτη για τους αντιδραστήρες 1 και 2 και μέχρι την Πέμπτη για τους 3 και 4, ενώ οι 5 και 6 είναι ήδη συνδεδεμένοι στο ρεύμα και βρίσκονται σε κατάσταση ψύξης.

Στο μεταξύ η ραδιενέργεια βρέθηκε αυξημένη έως και 200 φορές σε δύο σημεία στη θάλασσα γύρω από το εργοστάσιο χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανησυχία για τον άνθρωπο σ αυτή τη φάση.

aims to restore power systems to revive some key facilities such as data measuring equipment and functions at a control room by Wednesday for the No. 1 and No. 2 reactors and by Thursday for the No. 3 and No. 4 reactors, said Hidehiko Nishiyama, a spokesman for the Nuclear and Industrial Safety Agency, at a press conference.