22 Μαρτίου 2011

Είχαν εσωτερική πληροφόρηση οι Λίβυοι για την αποτυχημένη επιχείρηση των Ολλανδών πεζοναυτών, που συνελήφθησαν και απελευθερώθηκαν

Οι υπηρεσίες του Καντάφι, πιθανότατα είχαν εσωτερική πληροφόρηση, για την αποτυχημένη απόπειρα απομάκρυνσης, χωρίς άδεια από τις Λιβυκές αρχές, ενός Ολλανδού πολίτη από τρεις Ολλανδούς πεζοναύτες, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί 12 ημέρες από τους Λίβυους, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης, τη Δευτέρα.

Η Λιβύη απελευθέρωσε τον Ολλανδό πολίτη, από τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου έχουν γίνει γνωστά μόνο τα αρχικά του ονόματός του ΝΝ, αλλά και μία γυναίκα από τη Σουηδία, που ήταν αποκλεισμένη στην ίδια περιοχή στην πόλη της Σίρτης, πριν από 3 εβδομάδες. Οι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μία εβδομάδα αργότερα, με τη μεσολάβηση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αναφέρουν στην κυβερνητική ανακοίνωση ότι ο επαναπατρισμός του Ολλανδού πολίτη, για τον οποίο δεν είχε ζητηθεί επισήμως η άδεια δια της διπλωματικής οδού, κρίθηκε αναγκαίος, γιατί η κατάσταση στα τέλη Φεβρουαρίου, στη Σίρτη, προπύργιο των υποστηρικτών του Μουαμάρ Καντάφι, παρουσίαζε ραγδαία επιδείνωση.

" Όλα έγιναν γρήγορα για να καταφέρουμε να παραλάβουμε τον ΝΝ, αλλά οι στρατιώτες υποπτεύονται ότι το καθεστώς της Λιβύης είχε εσωτερική πληροφόρηση, για την επιχείρηση ", δήλωσαν οι Ολλανδοί υπουργοί.

Το πως οι Λίβυοι πληροφορήθηκαν την επιχείρηση, πριν την εκτέλεσή της, δεν το έχουν ακόμα εξακριβώσει, ισχυρίστηκαν τα δύο στελέχη της Ολλανδικής κυβέρνησης, που προσέθεσαν όμως ότι στον ένα από τους τρεις στρατιωτικούς ασκήθηκε βία και ανακρίθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη Σίρτη, από τις δυνάμεις του καθεστώτος, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.