18 Μαρτίου 2011

Υεμένη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα. Τουλάχιστον 50 νεκροί σε αντικυβερνητική διαδήλωση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 240 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες και διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν "ένοπλα στοιχεία" ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες" στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ρούχα πυροβολούσαν από στέγες, στοχεύοντας στο κεφάλι και στο στήθος.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οπαδοί του προέδρου άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

Ακόμη, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, προσπαθώντας να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που καλούσε τον πρόεδρο Σάλεχ να παραιτηθεί.