31 Μαρτίου 2011

Βουλγαρία: "Θα δώσουμε έως το τέλος μάχη κατά του Μπέλενε", δηλώνει ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς ΕΔΔ, Μάρτιν Ντιμιτρόφ

http://images.ibox.bg/2007/02/21/beli/256x192.jpghttp://www.energy-daily.com/images/belene-bulgaria-romania-sofia-turkey-map-bg.jpgΟι τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία και οι απρόβλεπτες απειλές που συνεχίζει να "εγκυμονεί" ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα ενισχύουν τη ρητορική των αντιπάλων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία.

Πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιτίθενται σθεναρά στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας "Μπέλενε", κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη, στις ακτές του Δούναβη, συνασπίζονται.

Η δυναμική αντιπυρηνική συμμαχία, συσπειρωμένη υπό το χαρακτηριστικό σύνθημα "ΜπέλεΝΕ" (η λέξη "ΝΕ" σημαίνει "όχι" στα βουλγαρικά) πραγματοποίησε νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Σόφιας για να εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή της στην υλοποίηση του μεγάλου έργου.

«Το Μπέλενε είναι σεισμογενής περιοχή, ο νέος σταθμός θα έχει αβάσταχτο κόστος για τη βουλγαρική οικονομία και θα δέσει τη χώρα στο άρμα των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας (σ.σ. η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του έργου είναι η Atomstroyexport, θυγατρική της Rosatom).

Σ' αυτά τα βασικά επιχειρήματα εκείνων που αντιδρούν στην κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας επικέντρωσε την ομιλία του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την έδρα του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος της "'Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ΕΔΔ), Μάρτιν Ντιμιτρόφ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το "Μπέλενε", σε πρόσφατες δηλώσεις του, "Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στη Βουλγαρία".

Η ΕΔΔ θα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη μέχρι την τελική νίκη εναντίον του σχεδίου "Μπέλενε", όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ τους οπαδούς της παράταξής του και τους περιβαλλοντολόγους από το συνασπισμό "ΜπέλεΝΕ", στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες βράδυ.

Μόνο στο σταθμό "Μπέλενε" ή στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού αντιτίθεται, άραγε, η κεντροδεξιά ΕΔΔ; "Δεν είμαστε αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια. Είμαστε υπέρ της επιμήκυνσης της ζωής του πέμπτου και του έκτου αντιδραστήρα, που λειτουργούν τώρα στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι. Προτείνουμε, επίσης, στην περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο, να κατασκευάσουμε νέα πυρηνική μονάδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, αυτή η μονάδα να εγκατασταθεί στο Κοζλοντούι. Απλώς, το Κοζλοντούι είναι πολύ ασφαλέστερο μέρος". Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος πολιτικός, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

"Πιστεύουμε, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε στα παιδιά μας παρόμοιους κινδύνους, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες εξελίξεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε:"Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ιαπωνία. Δείτε στην τηλεόραση. Ακριβώς σ' αυτό αναφέρομαι".

Ενώ στην επισήμανση ότι στην περιοχή μας, δεν υπάρχει το φαινόμενο τσουνάμι, ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης σημείωσε: "Πρέπει να μιλήσετε με κόσμο, που θυμάται τον καταστροφικό σεισμό με επίκεντρο το βουνό Βράντσα στη Ρουμανία, το 1997 (όταν η Βουλγαρία θρήνησε 121 θύματα ύστερα από κατάρρευση πολυκατοικιών στην πόλη Σβιστόφ, η οποία βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τη θέση του σταθμού Μπέλενε). Κοιτάξτε επίσης τις γεωλογικές μελέτες. . . Απλά, το "Μπέλενε" είναι επικίνδυνο μέρος. Γιατί να το κάνουμε, λοιπόν;", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΔ.

Η ΕΔΔ είναι αποφασισμένη, πράγματι, να δώσει ως το τέλος τη μάχη εναντίον του "Μπέλενε", ριψοκινδυνεύοντας τις εταιρικές σχέσεις της με το κυβερνών κόμμα GERB, ο πρόεδρος του οποίου και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το τελευταίο διάστημα δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση του προχωράει σε εντυπωσιακή μεταβολή της θέσης της από την απόλυτη άρνηση προς ένθερμη υποστήριξη του σχεδίου Μπέλενε, όπως παρατηρούν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές.

"Κοιτάξτε, αν το GERB θέλει να διακυβεύει την ασφάλεια της Βουλγαρίας, εμείς δεν θα είμαστε εταίροι του στην κατεύθυνση αυτή. Λυπάμαι πολύ, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάρτιν Ντιμιτρόφ.