23 Μαρτίου 2011

Με προσοχή παρακολουθεί το ΥΠΕΞ το ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2010/08/st-nicolas.jpg?w=336&h=450Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες αρχές μας στις ΗΠΑ "παρακολουθούν με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία" το ζήτημα της ανακατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Μανχάταν που βρισκόταν στο "Σημείο Μηδέν" της Νέας Υόρκης, ενημερώνει τη Βουλή ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας με αφορμή σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνη.

Ο κ. Κολοκοτρώνης κατέθεσε την ερώτηση, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία στήριξη των προσπαθειών που καταβάλει η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, προκειμένου να της επιτραπεί η ανοικοδόμηση του ναού, ο οποίος καταστράφηκε το 2001 με το τρομοκρατικό χτύπημα στους "Δίδυμους Πύργους".

Το ζήτημα της ανακατασκευής του ιστορικού ναού τέθηκε πλέον σε νομική βάση μετά τη μήνυση που κατέθεσαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν, στις 14 Φεβρουαρίου, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Νέας Υόρκης και η Αρχιεπισκοπή κατά της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Iερσέης, καθώς επίσης και εναντίον οποιουδήποτε άλλου φορέα ή ατόμου, με στόχο την προώθηση του αιτήματος για ανοικοδόμηση στο "Σημείο Μηδέν".

Σε αυτή την ύστατη λύση, όπως την χαρακτήρισε, κατέφυγε η Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, επειδή η Λιμενική Αρχή, της οποίας η δικαιοδοσία εκτείνεται στην περιοχή του "Σημείου Μηδέν", "απαρνήθηκε την από μακρού συμφωνία με την Εκκλησία για την ανέγερση του ναού στο Σημείο Μηδέν, κατέλαβε το οικόπεδο του Αγίου Νικολάου, εμπόδισε την πρόσβαση της Εκκλησίας σε αυτό, και αρνείται να έχει οποιονδήποτε διάλογο ή συνάντηση με την Ενορία ή την Αρχιεπισκοπή".

Το ζήτημα, όπως επισημαίνει ο κ. Δρούτσας στο έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, «είναι κατ΄ εξοχήν θέμα εσωτερικής αρμοδιότητας των ΗΠΑ, έχει, όμως ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την ελληνική ομογένεια και τη μεταναστευτική ιστορία της». Προσθέτει δε ότι την πρωτοβουλία και τη διαδικασία ανακατασκευής του Ιερού Ναού έχει και χειρίζεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής σύμφωνα με την εσωτερική έννομη τάξη των ΗΠΑ.

«Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν παγίως προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής το αδιάπτωτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί, περιλαμβανομένων και των άοκνων προσπαθειών της για την ταχεία και ευτυχή έκβαση της ανακατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.