21 Μαρτίου 2011

Υεμένη: Ο αρχηγός της φυλής του προέδρου της Υεμένης ανακοίνωσε την προσχώρηση στην επανάσταση

http://ridvanturkoglu.files.wordpress.com/2011/01/yemen_1021.jpgΔεκάδες στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στο κίνημα κατά του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ

Ο ισχυρότερος αρχηγός φυλής στην Υεμένη, ο σέιχ Σάντεκ αλ-Άχμαρ, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ για "αξιοπρεπή έξοδο" , με δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

"Ανακοινώνω, στο όνομα όλων των μελών της φυλής μου, την προσχώρησή μας στην επανάσταση", δήλωσε ο σέιχ αλ-Άχμαρ, ηγέτης της ισχυρής συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ, στην οποία ανήκει και ο αρχηγός του κράτους.

Ο σέιχ αλ-Άχμαρ ζήτησε από τον πρόεδρο Σάλεχ "Να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο".

Ομάδα εξήντα αξιωματικών του στρατού της Υεμένης που κατάγονται από την επαρχία Χαντραμούτ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, αποφάσισε να προσχωρήσει στο κίνημα κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ανακοίνωσε ο στρατηγός Νάσερ Άλι Σουάιμπι.

"Αποφασίσαμε να προσχωρήσουμε στην επανάσταση της νεολαίας" δήλωσε ο στρατηγός προσθέτοντας ότι 50 αξιωματικοί του υπουργείου Εσωτερικών έλαβαν την ίδια απόφαση.

Στην πρωτεύουσα, δεκάδες αξιωματικοί του στρατού της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στο κίνημα κατά του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σαναά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Αξιωματικοί όλων των βαθμίδων, καθώς και απλοί στρατιώτες, διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο στο βήμα για να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους ενώπιον των διαδηλωτών που συνεχίζουν εδώ και έναν μήνα καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της προσχώρησης στο κίνημα του στρατηγού Άλι Μόχσεν αλ 'Αχμαρ, διοικητή της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης.

"Ανακοινώνουμε ότι υποστηρίζουμε και προστατεύουμε τους νέους που διαμαρτύρονται στην Πλατεία του Πανεπιστημίου της Σαναά", ανακοίνωσε ο στρατηγός αλ-Άχμαρ , διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Al Jazeera.

Ο στρατηγός, ο οποίος ανήκει στην ισχυρότερη φυλή της χώρας, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Υεμένης "ότι καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις" και "ωθεί τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο".

Ο πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε χθες την παραίτηση της κυβέρνησής του έπειτα από τις παραιτήσεις τριών υπουργών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή 52 διαδηλωτών στο κέντρο της Σαναά την Παρασκευή.

Έκτοτε, πληθύνονται οι παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, με σημαντικότερη τη σημερινή παραίτηση του κυβερνήτη της επαρχίας του Αντεν Άχμαντ Καατάμπι.

Τοπικοί αξιωματούχοι, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Γενικό Λαϊκό Συμβούλιο και διπλωμάτες έχουν ανακοινώσει τις παραιτήσεις τους.