16 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΞ-Γρ.Δελαβέκουρας για προσφυγή της ΠΓΔΜ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (21-30/3) αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως η προσφυγή της ΠΓΔΜ είναι «μια νομική διαδικασία που όταν ξεκίνησε είχε πολιτικά κίνητρα».

Στην προσφυγή της, η ΠΓΔΜ επικαλείται ελληνική παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - σε απάντησή της η Ελλάδα έχει εκπονήσει «δύο εμπεριστατωμένα νομικά υπομνήματα, στα παραρτήματα των οποίων αντικρούονται οι ισχυρισμοί της ΠΓΔΜ».

Ad hoc δικαστής από ελληνικής πλευράς είναι ο ακαδημαϊκός Εμ.Ρούκουνας, ενώ εκπρόσωποι της χώρας μας στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο πρέσβης Γ.Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μαρία Τελαλιάν. Τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης ανέλαβαν οι διεθνώς διακεκριμένοι καθηγητές: Τζορτζ Αμπι-Σάαμπ, Μάικλ Ράισμαν, Τζέιμς Κρόφορντ και Αλέν Πελέ, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν οι Έλληνες διεθνολόγοι Αργ.Φατούρος, Αλ. Σισιλιάνος και Ευ.Κωφός.

Ως προς τη διαδικασία Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η χώρα μας «είναι προσηλωμένη στη διαδικασία που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ενώ σχολιάζοντας αρνητικές συμπεριφορές που έλαβαν χώρα στην ΠΓΔΜ παρατήρησε πως «η χρήση αρχαιοελληνικών συμβόλων είναι αντίθετη προς την Ενδιάμεση Συμφωνία».