14 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: «Ταξίδι» στην παράδοση των Πομάκων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHLRnqUP0vA8nKwUIwYvjglX8JY1oJF8kTpnK4tNW5qDoYPIXO23rKjOaFF85iZC9Ape92v7uSFskMGvnUXX6P2NRnt_pUu7AUoMJzxypbweSCh6YV0s2l9FTL4c1v-j3vtuxqnOt12Cpw/s400/P1000520.jpgΗ λαϊκή παράδοση των Πομάκων της ορεινής Ξάνθης, θα "πρωταγωνιστήσει" σε εκδήλωση αύριο στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αλέξανδρος".

Η εκδήλωση προέκυψε έπειτα από επίσκεψη της ΜΚΟ "Ελλήνιον" στο Επιμορφωτικό Κέντρο Γλαύκης, όπου μια ομάδα εκπαιδευτικών, με επικεφαλής τον Ορχάν Αζίζ δημιούργησε τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μουσουλμάνους μαθητές της ορεινής περιοχής της Ξάνθης.

Κατά την επίσκεψη αυτή, αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης, με θέμα την παράδοση των Πομάκων. "Στόχος μας είναι να φέρουμε το κοινό σε επαφή με τον πομάκικο πολιτισμό", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του "Ελλήνιον", Θεοδώρα Λειψιστινού.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο ένα παραδοσιακό πομάκικο παραμύθι με τίτλο "Μουσικές διαδρομές ενός πομάκικου παραμυθιού", υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θωμά Βελισσάρη.

Πομάκικα τραγούδια θα ερμηνεύσουν στη συνέχεια οι τραγουδιστές Νερμάν Μολλά και Αλή Ρόγκος, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Επίσης, θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη "Πολύ μιλάς, πολύ κλαις", με θέμα σχετικό με την ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των Πομάκων της Θράκης. Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν και φωτογραφίες, βιβλία και παραδοσιακές φορεσιές των Πομάκων.

Την εκδήλωση επιμελείται ο λαογράφος, Βαγγέλης Δωρόπουλος.