14 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία-σεισμός: Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι

- Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΝΗΚ. Περίπου 2.000 πτώματα εντοπίστηκαν σε δύο παραλίες της περιφέρειας Μιγιάγκι, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

- Η Ιαπωνία δίνει μάχη για να προλάβει μια πυρηνική καταστροφή, μετά την έκρηξη από συγκέντρωση υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου της Φουκουσίκα, 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

- Η Ηλεκτρική Εταιρία του Τόκιο (TEPCO) ανακοίνωσε πως 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

*Αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό εξαιτίας της μικρής διαρροής ραδιενέργειας από το εργοστάσιο.

- Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει ανησυχητική και πως οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά.

- Νωρίτερα η TEPCO είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ξεπέρασαν το επίπεδο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν αποτελεί "άμεση απειλή" για την δημόσια υγεία.

- Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας είκοσι χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και δέκα χιλιομέτρων γύρω από άλλο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο.

- Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται ακόμα στην πληγείσα περιοχή.

- Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε όλη την Ιαπωνία και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

- Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 6%. Το γεν έπεσε απέναντι στο δολάριο. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Sony Corp και της Toyota Motor.

- Η TEPCO επισήμανε πως οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος θα έχουν επιπτώσεις σε τρία εκατομμύρια πελάτες της, ανάμεσά τους μεγάλες βιομηχανίες, κτίρια και σπίτια.

- Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας κατέταξε το επεισόδιο στην βαθμίδα 4 της διεθνούς επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων, λιγότερο σημαντικό από αυτό του Θρι Μάιλ 'Αιλαντ (1979 ΗΠΑ - βαθμίδα 5) και του Τσερνόμπιλ (1986 Ουκρανία - βαθμίδα 7).

- Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι 10 μέτρων. Τα κύματα παρέσυραν σπίτια και αυτοκίνητα και πλημμύρισαν καλλιέργειες.

- Η εταιρία εκτίμησης κινδύνων AIR Worldwide θεωρεί πως οι ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ιαπωνία από τον σεισμό κυμαίνονται από 14,5 ως 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.