15 Μαρτίου 2011

Μιχελάκης για τις αποφάσεις της Ευρωσυνόδου, τη φημολογία περί χρεοκοπίας και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών

http://www.greekmoney.gr/thumbnail.php?file=N/_mixelakis_nd_481649613.jpg&size=article_mediumΓια "κρυφή ατζέντα", η οποία περιλαμβάνει και νέα μέτρα κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ -ο οποίος κάνει λόγο για σειρά δεσμεύσεων "για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία- ζητεί να μάθει τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση για νέα μέτρα, στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.

"Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ μιλά συγκεκριμένα για την Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Απαντώντας σε εκτίμηση δημοσιογράφων για το ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα, και οι οποίες όπως είπε προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

"Στις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, σε όλες βγαίνει ότι υπάρχει προσωρινή ανακούφιση που εμφανίζεται, όμως, ως σωτηρία κάτι που όμως δεν συμβαίνει", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως όλες οι ανακοινώσεις διαπνέονται από την ανάγκη της δραστικής αλλαγής των όρων του μνημονίου.

"Όλες οι αποφάσεις για την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου ήταν πράγματα που τα φώναζε ο Σαμαράς εδώ και μήνες. Έχουμε πει ότι η μεν επιμήκυνση είναι απόφαση του Γιουρογκρούπ του Νοεμβρίου ενώ γνωστές ήταν οι δηλώσεις του Όλι Ρεν αλλά και της κ. Μέρκελ που μιλούσαν για τα θέματα αυτά. Μιλάμε για προειλημμένες αποφάσεις", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Για τη στάση της Ιρλανδίας

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε πως το Δουβλίνο επέλεξε να κινηθεί στους ρυθμούς της ανάπτυξης παρά να προχωρήσει σε αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επενδύσεις, ενώ και η Πορτογαλία επιλέγει να δανείζεται με υψηλό επιτόκιο παρά να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. "Το κάνουν για να σώσουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο από την ανάπτυξη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτή του η τοποθέτηση δεν συνιστά υπόδειξη για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Κατά Καρχιμάκη για τη φημολογία

Για "πολιτική αθλιότητα", εξάλλου, κατηγορεί τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καχριμάκη, η ΝΔ για δηλώσεις του με τις οποίες εμπλέκει τη ΝΔ σε δημοσιεύματα που μιλούσαν για χρεοκοπία της χώρας.

"Όλα αυτά αποτελούν έσχατη πολιτική αθλιότητα, ο κ. Καρχιμάκης θα πρέπει να ανακτήσει πρώτα από όλα τη μνήμη του και να θυμηθεί τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ρουμπινί, εκείνον δηλαδή που επίμονα εξέπεμψε μήνυμα χρεοκοπία", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί "Τιτανικού", αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως "η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην πτώχευση."

"Τότε", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, "ο κ. Καρχιμάκης δεν βρήκε να πει ούτε για εγκληματία, ούτε για εσχάτη προδοσία. Ο κ. Καρχιμάκης και το κόμμα του δεν βρήκαν να πουν ούτε λέξη. Αν θέλει λοιπόν να αποδώσει χαρακτηρισμούς ο κ. Καρχιμάκης να τους αποδώσει εκεί που ανήκουν. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει και να συκοφαντεί άλλους για όσα οι ίδιοι απεργάζονται. Και κάτι ακόμα, αν ο κ. Καρχιμάκης δεν πει ονόματα για τους δήθεν κύκλους της ΝΔ θα είναι ένας άθλιος συκοφάντης" κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών

Το θέμα της ασφάλειας των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιάννης Τσουκαλάς, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη των σχεδίων κατασκευής πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία και το αν προτίθεται να κάνει κάτι, ώστε να πιεστεί η Άγκυρα έτσι ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον ευρωβουλευτή και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.