06 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη - Με κρύο και χιόνια το πέταγμα του χαρταετού στη Βόρεια Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixDbIQy1H3CHfa-XwCRjhzDnyIrdeLonBSp1Gh-14l43mhzuVr9jYIFdUW8jYOZyt76IIpVid1DZz0WwdMIeweOHerJJ-nIr4azCqBVagKvW4tPef-6G2HWLF_ZyvNv7WiVQg7vI4tjcF8/s1600/%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%82.jpgΜε τσουχτερό κρύο και χιόνια αναμένεται να γίνει αύριο το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες ώρες και ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα «πέσει» κάτω από το μηδέν.

Στη Θεσσαλονίκη, καιρού επιτρέποντος, ο κεντρικός δήμος έχει προγραμματίσει υπαίθρια γλέντια για την Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου, την αλάνα της Τούμπας και το άλσος της Νέας Ελβετίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί και οι κάτοικοι θα έχουν μπορούν να πετάξουν χαρταετό και να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα.

Ανάλογες εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί στους δήμους Καλαμαριάς, Νεάπολης - Συκεών, Κορδελιού - Ευόσμου, Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης αναμένεται να αναβιώσει το έθιμο της καμήλας στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ενώ στα Άβδηρα θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα.

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι, ενώ στις γύρω περιοχές της Ημαθίας κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ. Δημητρίου, ενώ στο Σοχό Θεσσαλονίκης θα κάνουν την εμφάνιση τους οι «Κουδουνοφόροι».