31 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Νέες δυνατότητες σπουδών στα γερμανικά πανεπιστήμια προσελκύουν Έλληνες φοιτητές

http://www.young-germany.de/uploads/pics/Munich_view_01.jpgΟλοένα και περισσότεροι Έλληνες αναμένεται να στραφούν τα επόμενα χρόνια για σπουδές στη Γερμανία, συνυπολογίζοντας την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το χαμηλό κόστος σπουδών και τις νέες ειδικότητες σε πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σήμερα, περισσότεροι από 5.000 Έλληνες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν σε δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γερμανίας, όπου μόνο σε τέσσερα από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδίας επιβάλλονται δίδακτρα, που φτάνουν -κατά το ανώτερο- μέχρι και τα 500 ευρώ ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ενημερωτικού κέντρου της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, DAAD, Katia Jaeckel, λειτουργούν περισσότερα από 100 δημόσια πανεπιστήμια και 300 τεχνολογικά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών. Η διδασκαλία γίνεται στη γερμανική γλώσσα, γι αυτό και αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις, μαζί με το απολυτήριο λυκείου ή του πτυχίου, φοίτησης σε γερμανικό πανεπιστήμιο. Ωστόσο, «τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση σε νέα αγγλόφωνα τμήματα και προγράμματα σπουδών, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα τεχνολογικά ιδρύματα, ειδικά στους κλάδους εκείνους που υπάρχει έλλειψη, Πολυτεχνεία και Θετικές Επιστήμες, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ξένους φοιτητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Jaeckel.

Η στροφή στην προτίμηση των γερμανικών πανεπιστημίων αποδίδεται, επιπλέον, στην αύξηση των διδάκτρων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα βασικό προορισμό Ελλήνων φοιτητών, αλλά και τις νέες ειδικότητες που έχουν συμπεριλάβει τα γερμανικά πανεπιστήμια στα προγράμματα σπουδών τους.

Οι Έλληνες φοιτητές στη Γερμανία επιλέγουν στην πλειοψηφία τους Πολυτεχνικές Σχολές, τη Νομική, εξαιτίας της συγγένειας του γερμανικού με το ελληνικό δίκαιο που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα, και την Ιατρική, έναν τομέα στον οποίο οι Έλληνες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, μετά τους Αυστριακούς, σε αριθμό γιατρών που πραγματοποιούν εκεί την ειδικότητά τους ή εργάζονται.

«Αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας της Γερμανίας "αναζητεί" 100.000 αποφοίτους Πολυτεχνείου για να καλύψουν θέσεις στην βιομηχανία της χώρας και αυτό είναι σημαντικό κίνητρο», αναφέρει η διευθύντρια του ενημερωτικού κέντρου.

Ταυτόχρονα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γερμανίας λαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό υπόψη τους τις αναδυόμενες ανάγκες σε επιστημονικούς κλάδους που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον, όπως η ιατρική φυσική για το χειρισμό μηχανημάτων στα χειρουργεία, οι νευροεπιστήμες, σε συνδυασμό με τον κλάδο της πληροφορικής και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τα οποία παρέχουν ήδη εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, τα θέματα σπουδών και έρευνας στη Γερμανία θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου, από τις 10.00 έως τις 17.00, στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό τη διοργάνωση του τμήματος Διασύνδεσης του Πανεπιστήμιου και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, σε συνεργασία με το γενικό προξενείο της Γερμανίας. Ενημέρωση σε θέματα γλώσσας, υποτροφιών και προγραμμάτων σπουδών, μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα www.daad.gr.