03 Μαρτίου 2011

Παρουσίαση του χθεσινού συλλαλητηρίου στα κατεχόμενα από τον τουρκοκυπριακό Τύπο

http://img.protothema.gr/E054721DD68FDDA541D4B1562BB4BCB8.jpgΠρωτοσέλιδο κύριο θέμα σε όλες τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες είναι το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Κίπρις'', το κυριότερο μήνυμα που εστάλη στην Αγκυρα ήταν η αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα και ότι ο τόπος δεν "σηκώνει" τόσο μεγάλο αριθμό εποίκων. Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, προστίθεται, υπολογίζουν τους συγκεντρωθέντες στην πλατεία μεταξύ 60 και 80 χιλιάδες.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μέρος της ομιλίας του προέδρου του σωματείου δημοσίων υπαλλήλων, Μεχμέτ Οζκαρντας, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να αναχαιτιστεί εδώ και τώρα η μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα, σημειώνοντας τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι με τις καθημερινές αξιόποινες πράξεις των ''κουβαλητών'', κατά την έκφρασή του.

Η εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'' δημοσιεύει έγχρωμη ολοσέλιδη φωτογραφία με διαδηλωτή που κρατούσε πλακάτ με το σλόγκαν: ''Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσύ ποιος είσαι;''. Οπως αναφέρει, το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν απάντηση προς την Αγκυρα και τώρα καλείται το κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Οι διαδηλωτές αξίωσαν επίσης την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα . Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μπροστά στο λεγόμενο "προεδρικό", τη ''βουλή'' και την "πρεσβεία" της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Η ''Γενί Ντουζέν'' αναφέρεται επίσης και στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, τα οποία επέκριναν τον Τούρκο πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του εναντίον των Τουρκοκυπρίων και κρατούσαν πανό που έγραφε ''Η ειρήνη στην Κύπρο δεν παρεμποδίζεται''.

Η εφημερίδα ''Αφρίκα'' γράφει ότι η "αστυνομία" παρενέβη και κατέσχεσε τα πανό του κινήματος "Γιασεμί" αν και δεν περιείχαν υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. Οπως αναφέρει, η "αστυνομία" άρπαξε με τη βία τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιχείρησε το κίνημα να μεταφέρει στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού.

Στο άρθρο του ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι ένας οπαδός του κινήματος συνελήφθη.

Η εφημερίδα ''Ορτάμ'' γράφει ότι η πλατεία Ινονού χθες "έγραψε ιστορία" και οι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωθέντες έδωσαν μάθημα δημοκρατίας και επανέλαβαν την επιθυμία τους για αυτοδιοίκηση. Το συλλαλητήριο, προστίθεται, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί.

Η εφημερίδα ''Χαμπερντάρ'' έχει τίτλο ''Με το συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου επανελήφθη το μήνυμα της 28ης Ιανουαρίου''. Δημοσιεύει φωτογραφία "αστυνομικών" με πολιτική περιβολή να ελέγχουν την τσάντα νεαρού Ελληνοκυπρίου, τον οποίο και απομάκρυναν από τον χώρο του συλλαλητηρίου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούν κατά πόσο ο νεαρός συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Σημειώνει δε ότι ενώ η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, Αϊντίν, έδωσε το "παρών" της στην πλατεία, απουσίαζε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος - γράφει - ήταν ''υποχρεωμένος'' να ακούσει τις συμβουλές του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα είναι ''υποψήφιος'' στις επόμενες "προεδρικές" εκλογές.

Η ''Βατάν'' αναφέρει ότι αυτό που κίνησε την προσοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν ο μεγάλος αριθμός σημαιών της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ".

Η εφημερίδα ''Βολκάν'', με τίτλο ''Ο λαός δεν έδωσε την ευκαιρία στους προβοκάτορες'', γράφει ότι κάποιοι πολίτες επιτέθηκαν κατά των προβοκατόρων - όπως αναφέρει - και η "αστυνομία" κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί λιντσάρισμά τους.

Η ''Χαβαντίς'' γράφει ότι αυτή τη φορά στην πλατεία Ινονού συγκεντρώθηκε περισσότερος κόσμος και αυτό αποδίδεται στα όσα έγιναν μετά το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, ενώ η εφημερίδα ''Χαλκίν Σεσί'' έχει τίτλο ''Αντιδράσεις κατά του Ερντογάν και της δέσμης οικονομικών μέτρων''.

Η εφημερίδα ''Κίπρισλι'' έχει τίτλο " Ή υπακούστε στη βούληση του λαού ή παραιτηθείτε αμέσως".

Η ''Σταρ'' έχει τίτλο ''Μάθημα δημοκρατίας'' και γράφει ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν πέραν των 50.000, ενώ σημειώνει ότι υπήρχαν και πανό με "υβριστικό περιεχόμενο". Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην εκδήλωση συμπαράστασης των Τουρκοκύπριων φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αγκυρας, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε ''Ανεξάρτητη Κύπρος''.

Η εφημερίδα ''Μπακίς'' χαρακτηρίζει το συλλαλητήριο ιστορικό και γράφει ότι η πλατεία Ινονού ήταν μικρή για να χωρέσει το πλήθος, ενώ η ''Γκιουνές'' δημοσιεύει φωτογραφία με ομάδα διαδηλωτών να κρατά μεγάλο αριθμό σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατευθύνεται προς την πλατεία Ινονού και γράφει για την κατάσχεσή τους από την "αστυνομία".