09 Μαρτίου 2011

Βουλγαρία: Σχέδιο δράσης για παράταση της "ζωής" των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι

Το σχέδιο δράσης για την παράταση της λειτουργίας των δύο ενεργών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, μέχρι το 2030, ανακοίνωσε ο βουλευτής του "Μπλε Συνασπισμού" και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Μαρτίν Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, τον ενημέρωσε για το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια και τού επέδωσε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι το μόνο που μπορεί να ανακοινώσει στα μέσα ενημέρωσης είναι η ύπαρξη του σχεδίου, διότι προς το παρόν, δεν μπορεί να παρουσιάσει λεπτομέρειες.

Η είδηση για το σχέδιο δράσης, με στόχο την παράταση της "ζωής" του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, "έρχεται" μια εβδομάδα έπειτα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η αμερικανική εταιρεία «Γουέστινγκ-Χάουζ» (Westinghouse) για επένδυση στον μοναδικό - εν λειτουργία - πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας.

Ο κ. Τράικοφ - μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας - στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ισπανία, συναντήθηκε με τον Χοσέ Γκουτιέρεζ, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο για τη νότια Ευρώπη, της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

Η αμερικανική εταιρεία - διά μέσου του εκπροσώπου της- εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του Κοζλοντούι, δράση που στοχεύει στην παράταση της "ζωής" των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν, ήτοι των μονάδων 5 και 6, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου.

Στον σταθμό Κοζλοντούι λειτουργούν μόνο οι δύο αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW έκαστος, έπειτα από την παύση της λειτουργίας των μικρών - σε ισχύ - αντιδραστήρων 1 και 4 (440 MW έκαστος) το 2002 και το 2006, εξέλιξη που είχε άμεση σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.