09 Μαρτίου 2011

Κύπρος: Πωλήσεις τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας από τ/κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου

Οι πωλήσεις τουρκοκυπριακής γης που έγιναν από το 1994 μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δήλωσε μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικίωτης.

Με αφορμή το θέμα που προέκυψε από τις επενδύσεις της Cyta ( Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), από το ταμείο συντάξεως των υπαλλήλων σε τουρκοκυπριακή γη στη Δρομολαξία, ο αρμόδιος υπουργός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, από το 1994 μέχρι το τέλος του 2003, έγιναν 139 πωλήσεις συνολικής έκτασης 1.265.755 τετραγωνικών μέτρων, ενώ από την 1 Ιανουαρίου του 2004 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2007, έγιναν 146 πωλήσεις συνολικής έκτασης 1.337.902 τετ. μέτρων.

Εξάλλου είπε ότι από 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα, έγιναν μόνο 61 πωλήσεις που αφορούν έκταση 370.631 τετ. μέτρα.

Υπέδειξε παράλληλα ότι "οι πωλήσεις που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια πάντοτε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος γης που αγόρασε το κράτος και στην οποία ανεγέρθησαν προσφυγικοί οικισμοί", προσθέτοντας ότι "αγοράσαμε περίπου 500 οικόπεδα, που ενδεχομένως να είναι η μισή έκταση αυτή που εγκρίθηκε για να πωληθεί τα τελευταία τρία χρόνια".

Την ίδια ώρα σημείωσε, πως το 2004 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το "πράσινο φω"ς να επιτρέψει σε τουρκοκύπριους που διέμεναν στο εξωτερικό να εγκαθίστανται στις ελεύθερες περιοχές για να πωλούν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα το 2006 αποφασίστηκε πως οποιαδήποτε περιουσία, η αξία της οποίας ξεπερνούσε τις 34 χιλιάδες ευρώ, θα έπρεπε να λαμβάνει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι του κηδεμόνα τ/κ περιούσιων.

Επίσης αναφέρθηκε και στην έγκριση νέας νομοθεσίας προ μηνών, η οποία ισχυροποιεί περισσότερο τον κηδεμόνα σε σχέση με προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στην υπόθεση του ταμείου συντάξεως της Cyta, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας εγκρίθηκε μια αγοραπωλησία, που μέρος της είναι προσφυγικός οικισμός το 30% περίπου και επίσης αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Τουρκοκύπριος διαμένει και εξακολουθεί να διαμένει για πάρα πολλά χρόνια στις ελεύθερες περιοχές".

Ο κ. Συλικιώτης σχολίασε και τα σχετικά δημοσιεύματα και διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προχωρούν σε διεξοδικές έρευνες, ώστε για την κάθε περίπτωση να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιος Τουρκοκύπριος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία ακινήτου.