29 Μαρτίου 2011

Κίνα: Τρεις Φιλιππινέζοι πρόκειται να εκτελεστούν την Τετάρτη στην Κίνα· το Πεκίνο δεν ανησυχεί για τισ σχέσεις με τη Μανίλα

Η Κίνα δεν αναμένει να επιδεινωθούν σοβαρά οι σχέσεις της με τη Μανίλα με αφορμή την επικείμενη εκτέλεση τριών Φιλιππινέζων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.

"Οι περιπτώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες ποινικές υποθέσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζιανγκ Γιου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. "Ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Κίνας με τις Φιλιππίνες", πρόσθεσε.

Η Τζιανγκ υποστήριξε ότι οι τρεις Φιλιππινέζοι "αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις", με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και την κινεζική νομοθεσία. "Τα εγκλήματα που αφορούν ναρκωτικά θεωρούνται παγκοσμίως ως σοβαρά αδικήματα. Όλες οι χώρες τιμωρούν αυστηρά τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με το νόμο", είπε.

Οι Φιλιππινέζοι επρόκειτο να εκτελεστούν τον Φεβρουάριο, όμως η εκτέλεσή τους αναβλήθηκε μετά την έκκληση που έκανε ο αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, Τζετζομάρ Μπινάι, ο οποίος επισκέφθηκε την περίοδο εκείνη το Πεκίνο. Την περασμένη εβδομάδα όμως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι τα κινεζικά δικαστήρια την ενημέρωσαν πως οι Σάλι Βιλανουέβα, Ραμόν Κρέντο και Ελίζαμπεθ Μπατάιν πρόκειται να εκτελεστούν αύριο Τετάρτη.

Τα μέσα ενημέρωσης των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι οι οικογένειές των τριών έκαναν έκκληση στην κινεζική κυβέρνηση να τους δοθεί χάρη. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "σέβεται την κινεζική νομοθεσία και την τελεσιδικία της απόφασης" των κινεζικών δικαστηρίων. Οι Βιλανουέβα, Κρέντο και Μπατάιν καταδικάστηκαν ξεχωριστά ο καθένας σε θάνατο με την κατηγορία ότι το 2008 εισήγαγαν ηρωίνη, βάρους από 4 έως 6 κιλά, στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες αλλοδαποί, κυρίως από χώρες της Ασίας όπως η Μιανμάρ και η Ταϊβάν, έχουν εκτελεστεί στην Κίνα. Τον Δεκέμβριο του 2009 εκτελέστηκε ένας Βρετανός, ο Ακμάλ Σάιχ και τον Απρίλιο του ίδιου έτους τέσσερις Ιάπωνες. Όλοι τους είχαν κατηγορηθεί για εμπόριο ναρκωτικών.