Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι από την αρχή που τέθηκε ως στόχος η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, ο ίδιος είχε πει ότι δεν συνιστούν λύση, ούτε έξοδο από την ύφεση.
Κατηγόρησε εξ αρχής τον πρωθυπουργό ότι «μετά το χθεσινό υβρεολόγιο κατά της ΝΔ, σήμερα έκανε νέο φάουλ, προσπαθώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση από το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία, στη διαχείριση του χρέους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε ότι τόσο η επιμήκυνση, όσο και η μείωση των επιτοκίων, ήταν διόρθωση λαθών από τις Βρυξέλλες που έβλεπαν ότι με αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει, ούτε θα "έβγαινε" το Μνημόνιο.
«Αυτά ήταν επανόρθωση λάθους και δεν δικαιολογείται να πανηγυρίζετε, άλλωστε, αν ήταν καλό το Μνημόνιο, γιατί μας ξανασώζετε και πανηγυρίζετε - γιατί δεν βγαίνει».
Ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι με την τροπή που έχει πάρει το όλο θέμα μπορεί να απομακρύνεται μεν ο κίνδυνος χρεοκοπίας μετά το 2012, αλλά αυτό συνδέεται με νέους όρους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για νέα μνημόνια, που το ένα θα διαδέχεται το άλλο, γιατί δεν θα μπορεί η χώρα να βγει να δανειστεί από την αγορά με χαμηλά επιτόκια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε, ότι όταν το κόμμα του έλεγε πριν ένα χρόνο για ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση χλεύαζε, ενώ τώρα πιέζεται να το πράξει, «κι όποιος πιέζεται τα δίνει όσο- όσο».
Με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας απαιτούνται πλέον δημοσιονομικά πλεονάσματα, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και γι’ αυτό η ΝΔ φωνάζει για ανάπτυξη έξω από την ακολουθούμενη αδιέξοδη πολιτική.
-Αυτός είναι κι ο λόγος που θα έπρεπε αντί της έντονης ανησυχίας, γιατί τα έσοδα έχουν καταρρεύσει από την είσοδο της χώρας σε βαθιά ύφεση.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε από την αρχή και διατήρησε τα χαμηλά επιτόκια για τόνωση της ανάπτυξης, ενώ η Πορτογαλία αγωνίζεται να μη μπει στο Μνημόνιο:
«Εσείς όμως βγαίνατε και προκαλούσατε την κρίση παντού και δεν διαπραγματευθήκατε το παραμικρό», είπε.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη και δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, της οποίας τόσο τα παλιά, όσο και τα πρόσφατα λάθη πληρώνει αυτός ο τόπος».
«Εσείς συκοφαντήσατε τη χώρα, εσείς επιλέξατε το ΔΝΤ και έχετε το θράσος να βγαίνετε χθες και να μιλάτε για πελατειακές σχέσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Όσον αφορά δε τον κ Καρατζαφέρη και την προτροπή του να απομακρύνει τον Φ. Κρανιδιώτη του υπενθύμισε ότι δεν έχει καμία επίσημη θέση στο κόμμα της ΝΔ ενώ τον ρώτησε αν είναι "λογός" της Κυβέρνησης και του ΔΝΤ υπενθυμίζοντάς του δήλωση του Μαρτίου του 2010 όπου ο κ Καρατζαφέρης έλεγε: "Υπάρχουν λεφτά που μας περιμένουν", εννοώντας ότι έπρεπε να πάμε το συντομότερο δυνατόν στο ΔΝΤ