Ο φονικός σεισμός που έπληξε σήμερα την Ιαπωνία σημειώθηκε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την εγχώρια οικονομία κι ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Capital Economics.
Ο βρετανικός οίκος προλέγει ότι οι τελικές υλικές ζημιές θα είναι μικρότερες από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, όταν οι νεκροί είχαν φθάσει τους 6 χιλιάδες κι οι υλικές ζημιές τα 10.000 δισ. γεν, δηλαδή περίπου 100 δισ. ΗΠΑ της εποχής.
Οι οικονομικές ζημιές μιας φυσικής καταστροφής αποδεικνύονται μικρότερες των αρχικά αναμενόμενων, σύμφωνα με τον οίκο.
Π.χ., στη Χιλή πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πολύ μεγάλος σεισμός επιβράδυνε το ΑΕΠ κατά 1,3%, ωστόσο το αμέσως επόμενο τρίμηνο αυτό αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5%.
Όμως, επισήμανε ο ίδιος οίκος, το τελικό τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε, οπότε ο φονικός σεισμός καταγράφηκε σε μία ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία, "την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα δημόσια ελλείμματα".
"Άρα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πολύ δύσκολα θα εκπονηθεί στην περίπτωση που η οικονομία αυτή τελικά διολισθήσει στην ύφεση, οπότε από την επιδείνωση βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού πάρα πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν αναλόγως".
Ο σεισμός ταρακούνησε τα διεθνή χρηματιστήρια
Κλυδωνίστηκαν οι δείκτες μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Διολίσθησε η τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού του αργού πετρελαίου--το Τόκιο εισάγει την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου παγκοσμίως. Στη Νέα Υόρκη, το βαρέλι του αργού πετρελαίου υποχώρησε αμέσως κάτω από τα 100 δολάρια, ενώ προσφάτως ξεπερνούσε τα 110.
Το ίδιο το ιαπωνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε αμέσως σε χαμηλό σχεδόν ενός διμήνου. "Μετασεισμικοί" κλυδωνισμοί δεικτών παρατηρήθηκαν στα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε στις 275 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,74% .
Οι χρηματομεσίτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά το άνοιγμά του πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας αντέδρασαν μάλλον οιο ψύχραιμα. Ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς έπεσε μόλις 0,2% στις 11.970 μονάδες.
"Δεν αντιδρούν με προσδιορισμένο τρόπο τα χρηματιστήρια απέναντι σε τέτοιες θεομηνίες", παρατήρησε ο αναλυτής του οίκου Rouland Research, Χέϊνο Ρούλαντ.
Πλήγμα για διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους
Επλήγησαν σήμερα σε όλα τα χρηματιστήρια οι μετοχές των αντασφαλιστικών ομίλων, δηλ. των οίκων Suisse Re, Munich Re και Hanover Re, που καλύπτουν τις ζημιές των ασφαλιστών. Το μεσημέρι σήμερα είχαν απώλειες τουλάχιστον 4% .
Υπενθυμίζεται η δυσχέρεια των αντασφαλιστικών ομίλων με τον κυκλώνα στη βόρεια Αυστραλία, αλλά και με τον σεισμό στο Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.
Ο ιαπωνικός σεισμός και το τσουνάμι σημειώθηκαν ενώ η Munich Re κατέγραφε υποχώρηση κατά ποσοστό 39% στα κέρδη του δ' τριμήνου του '10, κάποια 467 εκατ. ευρώ, και τη Suisse Re να ανακοινώνει ότι ο σεισμός στη Νέα Ζηλανδία θα της κοστίσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σεισμό που συνολικά στον ασφαλιστικό τομέα μπορεί να κοστίσει από 6 δισ.δολάρια ως και 12 δισ.δολάρια, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές του τομέα.