28 Μαρτίου 2011

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος υπέρ της σωστής ενημέρωσης σχετικά με την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και την διασπορά ραδιενέργειας

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50492_26556101398_5955088_n.jpgΗ ενημέρωση εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σχετικά με την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας και τις πιθανές επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια πρέπει να γίνεται μόνο από επιστήμονες που έχει εξουσιοδοτήσει σχετικά το ΔΣ του ερευνητικού κέντρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής του "Δημόκριτου" και Πρόεδρος του Δ.Σ. δρ. Ν. Κανελλόπουλος

Ο επικεφαλής του Κέντρου επισημαίνει ότι "κατά καιρούς εμφανίζονται στην τηλεόραση και στις εφημερίδες επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το όνομα του Δημοκρίτου, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις αυστηρά προσωπικές και ουδεμία εξουσιοδότηση υπάρχει από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" να ομιλούν για τις μετρήσεις των εργαστηρίων και να ενημερώνουν το κοινό για θέματα που αφορούν γενικότερα θέματα του Κέντρου. Αυτό μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο, αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, στο οποίο εμφανίζεται "επιστημονικός συνεργάτης" του Δημοκρίτου και όπου αναφέρεται ότι "στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στα ρούχα και τις αποσκευές δύο ατόμων που είχαν αφιχθεί από την Ιαπωνία. Η πληροφορία αυτή είναι αναληθής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", όπως τονίζει ο κ.Κανελλόπουλος και επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα -ως έχουν την ευθύνη- από κοντά με ελέγχους, για τα αποτελέσματα των οποίων ενημερώνουν πρώτα τις αρμόδιες αρχές και εφόσον υπάρχει κάτι επιλήψιμο, οφείλουν να ενημερώσουν και τους πολίτες.

Το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ειδικότερα, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία μέσω του αρμόδιου Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, συνεισφέρει στην ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ.Κανελλόπουλος επίσης αναφέρεται και σε άλλο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, όπου "επιστημονικός συνεργάτης" του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, αναφέρεται στα χαμηλά επίπεδα τεχνολογίας εμπειρίας και γνώσης που υπάρχουν γενικότερα στην Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στο "Δημόκριτο" για την πυρηνική τεχνολογία". Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου, "η σωστή ενημέρωση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας απαιτεί γνώσεις πολλών ειδικοτήτων (τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων, διασπορά ραδιενεργών ρύπων, μετρήσεις ρύπων στο περιβάλλον και τα τρόφιμα, επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία), τις οποίες δεν μπορεί να διαθέτει ένας και μόνον "ειδικός", όταν εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ.Κανελλόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει ειδική λίστα εξουσιοδοτημένων από το ΔΣ επιστημόνων, οι οποίοι, ανάλογα με το θέμα και την ειδικότητα, μπορούν να ενημερώσουν σχετικά με την πυρηνική κρίση και τη ραδιενέργεια.

Εξάλλου, ο "Δημόκριτος", στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, προχωρεί στη θέσπιση "Ειδικών Ερευνητικών Πλατφορμών" μέσω της ενοποίησης των Ερευνητικών και Τεχνολογικών δραστηριοτήτων των οκτώ Ινστιτούτων του. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι της Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία μιας πληρέστερης εικόνας στα σχετικά θέματα που αφορούν:

- Πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες σε γειτονικές χώρες

- Δημιουργία νέων πυρηνικών μονάδων σε σεισμογενείς περιοχές

- Επικινδυνότητα ραδιενεργών χρησιμοποιημένων υλικών

- Έλεγχο και προστασία του οικοσυστήματος από τη ραδιενέργεια (περιβάλλον, τρόφιμα, κλπ.)

- Επικινδυνότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εν γένει.