28 Μαρτίου 2011

Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας...

Παρόλο που εγώ απ' ότι θα έχετε καταλάβει δεν είμαι αντίθετος με την πυρηνικής ενέργεια για διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής... τώρα μάλιστα που με αφορμή ένα σεισμό 9 ρίχτερ και ένα τσουνάμι 23 μέτρων υπάρχει πρόβλημα στην Ιαπωνία... αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο από τη σελίδα της ΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης γιατί ο λαϊκισμός και η υποκρισία περισσεύουν στο ΠΑΣΟΚ που όταν ήταν Αντιπολίτευση εγκαλούσε τη ΝΔ επειδή δεν "αξιοποιούσε την πυρηνική ενέργεια για τη χώρα μας":

«Δεν πέρασε και τόσος πολύς καιρός από τότε που το ΠΑΣΟΚ φλέρταρε πολύ έντονα με τα πυρηνικά και πίεζε για να ανοίξει η συζήτηση και τα ενδεχόμενα να κατασκευαστεί και στη χώρα μας εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Με την αφορμή της πυρηνικής τραγωδίας στην Ιαπωνία είναι καλό να θυμόμαστε τι έλεγαν τότε αυτοί που σήμερα ζητάνε (ορθώς το ζητάνε αλλά μην ξεχνάνε τι έλεγαν...) απ' την Ευρώπη να ελεχθούν και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία. Ο πολίτης πρέπει να θυμάται ποιοι άνοιγαν τα θέματα αυτά, ποιοι τα έκλειναν ερμητικά και ποιοι ήταν αυτοί που συμπεριφέρονταν πάντα με συνέπεια και πολιτική αξιοπρέπεια . Ο πολίτης δεν πρέπει να ξεχνά…

Έτσι θυμίζουμε μία συζήτηση στη Βουλή στην οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βρεττός κάνει ερώτηση προς το υπουργείο ανάπτυξης, που ήταν αρμόδιο και για τα θέματα ανέργειας. Ο κ. Βρεττός σε εκείνη τη συζήτηση εμφανίζεται περίπου ως υπερασπιστής της πυρηνικής ενέργειας. Ευτυχώς που υπήρξε άμεση απάντηση του τότε αρμοδίου υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη και δεν αφέθηκαν περιθώρια για παρερμηνείες…

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τη συζήτηση: Λέει ο κ. Βρεττός (ΠΑΣΟΚ) Θα έπρεπε ήδη από εχθες να είχαν μελετηθεί οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας και φυσικά και η πυρηνική. Σήμερα η περιβαλλοντική επίπτωση από τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι μικρότερη από αυτήν ενός σταθμού φυσικού αερίου. Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός. Υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας; Έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες;

Ο Σταύρος Καλαφάτης στη συνέχεια πήρε το λόγο και ήταν καταλυτικός: «Σήμερα η πυρηνική ενέργεια δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής μας» λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο κ. Βρεττός συνεχίζει: Αφού κάνει μία εισαγωγή για την πυρηνική δραστηριότητα των γειτόνων μας ισχυρίζεται ότι «η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας λύνει προβλήματα περιβάλλοντος, δεν προσθέτει. Να μην είμαστε φοβικοί πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αξιολογήσουμε και γιατί όχι να το προχωρήσουμε.

Ο κ. Καλαφάτης στην ανταπάντησή του είναι το ίδιο κατηγορηματικός: Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια δεδομένα, όπως είναι η σεισμικότητα της χώρας μας, το γεωλογικά περίπλοκο υπόβαθρο της Ελλάδας που δεν προσφέρεται για ασφαλή αποθήκευση αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση διεθνώς οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό σημείο ασφάλειας ενώ δεν έχουν επιτευχθεί και τα εναρμονισμένα πρότυπα.

Αυτά, για να μην διαστρέφουν μερικοί την αλήθεια αλλά και για να γνωρίζει ο πολίτης ποιος διακρίνεται για την πολιτική του συνέπεια και ποιος όχι…»