24 Μαρτίου 2011

Ελβετία: Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. Παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στον ΟΗΕ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4hbmdyPSnbZMRKFa0ZVNQxn9R2Xs0tNbxUHhEdm6nx2aJ8YcDobJY-YS3AE5pCyDh27yv7j5IR0s5dDltNGmddyE5oym0jViEantXKQjUu-qV0jZeP-L2CazuwljcF5lCom-Wg7uYcuxu/s640/%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3.jpgΠαρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Υπάτης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κύπρο.

Σε παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης, πρέσβης κ. Γ. Κακλίκης, υπογράμμισε ότι η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τις νεότερες εξελίξεις στην Κύπρο αλλά παραβλέπει τις ρίζες του προβλήματος. Υπενθύμισε ότι η σύνταξη της έκθεσης θεσπίστηκε το 1975, λόγω των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της εισβολής μιας ξένης χώρας το 1974 και της συνεχούς από τότε κατοχής του 37% του νησιού από ξένα στρατεύματα.

Όπως τόνισε, ένα τρίτο των Κυπρίων παραμένουν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι ή εγκλωβισμένοι. Στερούνται των περιουσιών τους και του δικαιώματος επιστροφής, ενώ οι οικογένειες δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους, που αγνοούνται από τότε.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στο θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος ζήτησε από την Τουρκία, όπως ορίζουν άλλωστε και μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη όσων εξαφανίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και Έλληνες πολίτες που αγνοούνται ακόμα, και να ενημερώσει τις οικογένειες τους.

Ζήτησε, τέλος, από την Τουρκία να συνεργαστεί αποτελεσματικά και να δώσει πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες, όπου αναφέρεται ότι βρίσκονται οι περισσότεροι τάφοι και να αποκαλύψει στρατιωτικές πληροφορίες που αφορούν τους χώρους ταφής.