29 Μαρτίου 2011

Αίγυπτος: Έργα ανακαίνισης του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

http://www.ota.gr/media/250px/RLB/51ee29094b0ab5975fa965ef25775a38.jpg Σύντομα ξεκινάνε τα έργα ανακαίνισης του ιστορικού μοναστηριού --γνωστού και ως "Ροτόντας" της Ανατολής-- του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Χθες το απόγευμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' παρέλαβε επισήμως στην Πατριαρχική Μονή την σχετική μελέτη συνολικής ανακαίνισης του μοναδικού αυτού σε όλη την Αφρική χριστιανικού μνημείου από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Πενέλη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Γρηγόριο Πενέλη.

Σύμφωνα με την μελέτη, το πρώτο στάδιο εργασιών προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής επεσήμανε την σπουδαιότητα του μοναστικού αυτού μνημείου, λέγοντας ότι "απετέλεσε το καταφύγιο της Αγίας Οικογένειας στη Νειλοχώρα από το μένος του Βασιλέα Ηρώδη, ως και τόπο φυλακίσεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ενώ η ιστορία του αρχιτεκτονικά χάνεται στους π.Χ. αιώνες. Συνεπεία αυτής της πολυαιωνίου και πολυκύμαντης ιστορικής διαδρομής τούτος ο περικαλλής Ιερός Ναός, που χαρακτηρίζεται ως η μοναδική "Ροτόντα" της Ανατολής, έχει υποστεί σημαντικότατες φθορές από τον πανδαμάτορα χρόνο, οι οποίες επιβάλλουν, παρά την υφισταμένη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, την άμεση έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών πριν να είναι πολύ αργά!".

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος απένειμε τον Σταυρό και τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στους κ.κ. Γεώργιο και Γρηγόριο Πενέλη αντιστοίχως.

Κατά την παράδοση της μελέτης, το "παρών" έδωσαν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος του μοναστηριού Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων και ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης.