Η μοναδική εργασία που βρήκαμε να αποδίδεται στον σύμβουλο είναι ένα working paper της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο “Technology Adoption and the Investment Climate: Firm-Level Evidence for Eastern Europe and Central Asia”. Χρήση τεχνολογίας και επενδυτικό κλίμα : ενδείξεις επίπεδου επιχειρήσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας. Αν υπάρχουν κι άλλες και είναι του ιδίου επιπέδου…
Μόνο την τελική σελίδα συμπερασμάτων μεταφράσαμε που βοηθά πολύ και στην κατανόηση του επίπεδου επιστημονικής επάρκειας αλλά και στην προφανή σχέση του θέματος με την δουλειά που ανετέθη. Να πούμε ότι με λύπη σχολιάζουμε τον κ. Uregian που προφανώς είναι στο αρχικό επίπεδο μεταπτυχιακού φοιτητή, ούτε καν διδακτορικού, αλλά η ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι υποτιμητική για τον κόσμο και την όποια επιστημονική κοινότητα. Η μετάφραση είναι σε εισαγωγικά, οι παρεμβάσεις μας σε πλάγια γράμματα.
Συμπεράσματα του Chris Uregian ( τελευταία σελίδα του paper)
“Το κείμενο αυτό εξετάζει την σχέση επενδυτικού κλίματος και προηγμένης τεχνολογίας από επιχειρήσεις της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, με βάση ένα δείγμα επιχειρήσεων προερχόμενο από τα δεδομένα 2002 και 2005 της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων. Διακρίναμε τους παράγοντες του επενδυτικού κλίματος σε τρεις κατηγορίες - συμπληρωματικές εισροές, κίνητρα της αγοράς, και πρόσβαση στην διεθνή γνώση - και εκτιμήσαμε ισχυρές συσχετίσεις των κατηγοριών με την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας, εκφραζόμενης μέσω της κατά ISO πιστοποίησης και την χρήση του διαδικτύου από τις επιχειρήσεις. Οι διαπιστώσεις μας έχουν επιπτώσεις για τις πολιτικές που αποσκοπούν στην ταχύτερη και μεγαλύτερη υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών από τον ιδιωτικό τομέα στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι επιχειρήσεις με πρόσβαση στις κατάλληλες συμπληρωματικές εισροές (ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αποτελεσματικό management, επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοδότηση, πρόσβαση στη διεθνή γνώση και, σε καλή υποδομή), είτε μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων είτε λόγω εξαγωγών, είναι πιο πιθανό να διαθέτουν πιστοποίηση ISO ή να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.”
Άψογο έτσι ; Είναι όντως πιθανότερο όταν υπάρχει χρήμα, εξαγωγές, επενδύσεις, ερευνά, προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, και γενικά τα πάντα, να έχεις πιστοποίηση και να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο. Όπως είναι γενικά καλυτέρα να είσαι πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και ασθενής. … Συμβαίνει … Αλλά έχει και συνέχεια…
“Αντίθετα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ κινήτρων της αγοράς και πιστοποίησης κατά ISO ή χρήσης του διαδικτύου είναι πιο σχετική. Ενώ η πίεση των καταναλωτών ωθεί τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να υιοθετήσουν προηγμένη τεχνολογία, η πίεση από τους ανταγωνιστές δεν επηρεάζει, πράγμα που ίσως φαίνεται παράλογο σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά είναι λογικό και από προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές ελλείψεις πόρων (κυρίως χρηματοδοτικών) και έτσι μόνο επιχειρήσεις με σημαντικές αποδόσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι σημαντικά πιο πιθανό να υιοθετήσουν προηγμένη τεχνολογία, ιδίως μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα υιοθέτησης τεχνολογίας μόνον όταν υπάρχει σαφής ιδιώτης ιδιοκτήτης με ελπίδα κερδοφορίας και εξουσιοδοτημένος να κάνει αλλαγές.”
Καλό ε ; μετά την ανάλυση αυτή που.. χρειάστηκε δεδομένα, αναπτύ-χθηκε έντονη συνείδηση στους επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και στην Διεθνή Τράπεζα ότι γενικά η σοβαρή έλλειψη πόρων ιδίως χρηματοδοτικών αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού που γίνονται ευκολότερα σε φίρμες με υψηλή κερδοφορία. Τα περί ιδιώτη ιδιοκτήτη είναι οι γενικές και άσχετες με το θέμα ιδεοληψίες νεαρού εξασκούμενου σε φιλελεύθερο περιβάλλον, συγχωρούνται ο μιμητισμός είναι βασικός παράγον ένταξης στην περιβάλλουσα κοινοτυπία. Αλλά παραμένουν γενικότητες του τύπου είναι καλύτερο το ιδιωτικό management από την κρατική γραφειοκρατία η την ασυμφωνία μετοχών, άλλες αλήθειες που η σχετική έρευνα προώθησε. Και συνεχίζει ακάθεκτος..
“Όπως με τον ανταγωνισμό, η συσχέτιση μεταξύ διακυβέρνησης και υιοθέτησης της τεχνολογίας φαίνεται, κατά μέσο όρο στην περιοχή, αρνητική αλλά τα αποτελέσματα επηρεάζονται πολύ από τις χώρες της CIS (πρώην σοβιετική ένωση). Αντίθετα, η σχέση αυτή αντιστρέφεται στις 8 χώρες μέλη της ΕΕ, όπου η καλύτερη διακυβέρνηση συσχετίζεται με ισχυρότερη προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των συμβολαίων, με πολιτικές πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και όπου το κανονιστικό πλαίσιο παρέχει κίνητρα για την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι στις χώρες της CIS η μείωση της κερδοσκοπικής (φορολογικής (?) θέλει να πει ο ποιητής μάλλον) "παρενόχλησης" των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων από τις αρχές και οι βελτιώσεις της χρηματοπιστωτική διαμεσολάβησης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πιο συχνή υιοθέτηση νέας τεχνολογίας.”
Το κατά πόσο τα καθ’ ομολογία τους αρνητικά συσχετιζόμενα στατι-στικά δεδομένα επιτρέπουν στους συγγραφείς τη διατύπωση τόσο γενικευμένων ιδεοληψιών δεν το σχολιάζουμε. Κάθε ακαδημαϊκός σε θετικές και κοινωνικές επιστήμες γνωρίζει την διαφορά συσχέτισης (correlation) και αιτιότητας (causality) και έχουμε όλοι γελάσει με τις φραστικές αποδόσεις αιτιότητας σε συσχετίσεις από τους φοιτητές. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι τέτοιου είδους στατιστικά λιβανιστήρια που οι υποθέσεις εμπεριέχουν τα συμπεράσματα παράγονται αφειδώς σε οργανισμούς λογιστικής ιδεοληψίας. Τώρα γιατί τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα είναι της πλάκας… αρκεί να διαβάσει κάνεις τα παραπάνω για να καταλάβει. Και το ύστερο μεγάλης εμβέλειας συμπέρασμα.
“Μαζί με την ανωτέρω διαπίστωση ότι σε περιβάλλοντα πιστωτικών περιορισμών, οι επιχειρήσεις με σημαντική κερδοφορία είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν προηγμένη τεχνολογία, τα ανωτέρω υπογραμμίζουν την σημασία της βελτίωσης των κινήτρων της αγοράς, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης στις διεθνείς γνώσεις και τη διαθεσιμότητα των κρίσιμων συμπληρωματικών εισροών (sxolioblog: δηλαδή ειδικευμένου προσωπικού, ικανού management, Κερδοφορίας, εξαγωγικής δραστηριότητας, κλπ). Συνεπώς το γενικό συμπέρασμα οικονομικής πολιτικής των αποτελεσμάτων μας είναι, ότι, προκειμένου να αυξηθεί η υιοθέτηση της τεχνολογίας από επιχειρήσεις της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις στο επενδυτικό κλίμα: βελτιώσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνείς γνώσεις, η αύξηση της διαθεσιμότητας των κρίσιμων συμπληρωματικών εισροών, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για τη βελτίωση των κινήτρων της αγοράς κίνητρα.” (τέλος των συμπερασμάτων)
Ναι κάπως έτσι είναι, όταν όλα πάνε καλυτέρα, εξειδίκευση του προσω-πικού, ευχέρεια επένδυσης, ισχυρή κερδοφορία, εξαγωγικός προσανατολισμός, επιδοτήσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, χρηματοπιστωτική άνεση, πρόσβαση στην διεθνή γνώση, παρατηρείται γενικά μια μεγαλύτερη διείσδυση τόσο της πιστοποίησης όσο και της χρήσης του διαδικτύου παράγοντες που κατά τους συγγραφείς ορίζουν αρκετά καλά την έννοια της προηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα…
--------------------
Άντε επειδή πείστηκα ότι ο πιτσιρικάς μπλόφαρε τον κ. Παπακωνσταντίνου με τις ακαδημαϊκές περγαμηνές του, αποφάσισα να δώσω τζάμπα στην Ελληνική δημοκρατία την πεμπτουσία των συντονιστικών χρηματοοικονομικών συμβούλων που μπορεί να δώσει ο κ. Uregian και η CC&C advisors. Και μην με ξύσει το Υπουργείο για τους ακαδημαϊκούς μου τίτλους. Λοιπόν κ. Υπουργέ όπως συνάγεται από το παραπάνω δοκίμιο και όπως πιθανώς σας πει και ο κ. Uregian:
Οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις θα πάνε καλυτέρα αν βρεθούν αγοραστές, αν είναι διατιθέμενοι να πληρώσουν κάποια τιμή που να μην μας εξευτελίζει, αν το χρηματιστήριο ανέβει και λέμε ότι αξίζουμε κάτι παραπάνω, αν βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και οι ξένοι θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστη χώρα
Επίσης αν τα πράγματα πάνε γενικά καλυτέρα και μειωθεί η γραφειοκρατία, δεν υποψιάζονται οι πάντες τους πάντες για μίζες ( είδατε τι έγινε με την CC&C advisors, δεν είναι χώρα αυτή που ζούμε…), αν η Ελλάδα κατέλθει στην κλίμακα της διαφθοράς, αν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει τα κατάλληλα μέτρα
Επίσης αν σταματήσουν τα blogs να λένε τέτοια για τις αγγλικές εταιρίες που μας συντονίζουν…, αν δοθεί το Ελληνικό χωρίς διαγωνισμό γιατί αλλιώς οι Kαταριανοί δεν θα έλθουν όπως με τόση απλότητα μας είπε μια μέρα σε συνέντευξη συνάδελφος σας, αν το fast-track και ο απόλυτα αδιαφανής νομός 3049 περί ιδιωτικοποιήσεων σας επιτρέπουν, όπως και στον προκάτοχο σας, να ορίζεται σύμβουλο και τις τράπεζες που θέλετε και τον κηπουρό σας, για το καλό του τόπου. Γενικά όπως και στο παραπάνω ακαδημαϊκό πόνημα θα πάνε καλά αν…όλα πάνε καλά.
Εκχωρώ ανεπιφύλακτα και χωρίς αντίτιμο τις παραπάνω συμβουλές στην ελληνική δημοκρατία.
Και για προλάβω ερωτήσεις για την φωτογραφία που διάλεξα για το άρθρο. Ακαδημαϊκή περιβολή φέρει η κοπέλα, πιο χαριτωμένη είναι από τις φωτογραφίες της εταιρείας και του κ. Uregian που βρήκα και, μετά από το άρθρο που διάβασα, δεν μου φαίνεται λιγότερο σχετική με το θέμα. Άρα γιατί όχι ;
http://to-sxolio.blogspot.com/2011/03/chris-uregian-cc-advisors.html