19 Μαρτίου 2011

GAP unleashed the beast: "Δεν θα ανεχθώ δολοφονία αθώων πολιτών" είπε και έφυγε για το Παρίσι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVn_HM5uZAwumzglMqhBmh5Ameq34aBnx3fhhFuazbUokQcExxFORp28YnO2uMQkEhlVbQnTGQ4cTkPgPQoPPqXB4glDThNU9fGnP-38vbdSZDAe4TwSEt8Ec4DyANkPhOMo0Pzwbp7Eo/s400/papandreou_kantafi.jpg"Το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας μέσω του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σαφές: Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες[... αρκετούς σκότωσαν μέχρι τώρα οι σύντροφοι στη Β. Αφρική, είναι καιρός να σταματήσουν"], ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΣΔ που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, μια τοποθεσία που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνει ένα πολύ έντονο πολιτικό μήνυμα καθώς ως ΣΔ υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. [Βέβαια είναι τυχερός που δεν ζει ο Αντρέας να τον καρπαζώσει με το θράσος που έχει να κατηγορεί το ανθρωπιστικό καθεστώς του συντρόφου Καντάφι!]

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης [από τους πρώην συντρόφους του].

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΣΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση... [τόση μεγάλη που είχε μέλη της τον Μπεν Αλί και τον Μουμπάρακ μέχρι τελικής πτώσεως]. Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία αυτών των χωρών [από την οποία ζήτησε συγγνώμη για την μέχρι και πριν λίγες μέρες υποστήριξη και κάλυψη που έδινε η ΣΔ και ο ίδιος προσωπικά στους δυνάστες αυτής της νεολαίας]. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η νεολαία των χωρών αυτών [περίεργο πως, αλλά] δεν βλέπει μέλλον και δυνατότητα ικανοποίησης βασικών της αναγκών και γι' αυτό ζητά υποστήριξη, αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημοκρατικά.

Πρέπει να ακούσουμε τους νέους αυτούς [που μέχρι σήμερα δεν ακούγαμε] και να δούμε πως βλέπουν την δική τους συμμετοχή, αλλά και πως μπορούν τα κινήματα μας [με τους άλλους δικτάτορες όπως αυτός της Ακτής Ελεφαντοστούν που συνεχίζει να είναι μέλος της ΣΔ] να αξιοποιήσουν τα μηνύματα των πολιτών, είπε ο πρωθυπουργός φέροντας ως παράδειγμα το Μαρόκο, όπου η λαϊκή βούληση εισακούστηκε, όπως ανέφερε, ενώ οι συνταγματικές αλλαγές που πρόκειται να υιοθετηθούν έτυχαν και της θετικής αναγνώρισης εκ μέρους της ΕΕ.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής στηρίζεται σε ισχυρές αρχές και σε ένα κώδικα δεοντολογίας [γι αυτό και ήταν μέλη μας μέχρι τέλος οι Μπεν Αλι και Μπουμπάρακ ή συνεχίζει να είναι ο Gbagbo]. Τους τελευταίους μήνες [μήνες: λέμε και καμιά μαλακία να περνά η ώρα] πήραμε την πρωτοβουλία να διακόψουμε τη σχέση μας με κάποια κόμματα, τα οποία έχουν παραβιάσει τις αρχές μας [αλλά κρατάμε ακόμα μέλος μας τονGbagbo της Ακτής του Ελεφαντοστούν που δεν αναγνωρίζει την ήττα του από πέρσι το Νοέμβριο και έχει αιματοκυλίσει τη χώρα]. Ακούσαμε με προσοχή τη φωνή των πολιτών της Τυνησίας και των πολιτών της Αιγύπτου, είπε ο κ. Παπανδρέου, εφιστώντας στα μέλη του Προεδρείου της ΣΔ το συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυδιάστατο περιβάλλον στο οποίο κινούνται τα κόμματα-μέλη της ΣΔ.

Ο κ. Παπανδρέου μετά την εισήγησή του, αναχώρησε για το Παρίσι, όπου με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πραγματοποιείται σύσκεψη χωρών της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Β. Αφρικής για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, ενώ μετά την επιστροφή του από την γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο εργασίας στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.